Konašenkov: Nusra front priprema veliki napad na Alep

© Ministerstvo oboronы RF / Uđi u bazu fotografijaZvanični predstavnik Ministarstva odbrane Ruske Federacije Igor Konašenkov
Zvanični predstavnik Ministarstva odbrane Ruske Federacije Igor Konašenkov - Sputnik Srbija
Pratite nas
U blizini drugog po veličini grada u Siriji — Alepa okuplja se veliki broj terorista Nusra fronta, što govori o tome da se priprema veliki napad na pozicije vladinih snaga, izjavio je portparol ruskog Ministarstva odbrane Igor Konašenkov.

Prema njegovim rečima, radi se o 1.200 terorista, 10 tenkova i 30 džipova sa ugrađenim mitraljezima.

„Takva količina boraca govori o tome da je u toku priprema još jednog napada na pozicije vladinih snaga u Alepu“, rekao je on.

On je takođe rekao da sirijska vojska trenutno pod svojom kontrolom drži značajan deo teritorije zemlje, kao i da je za poslednjih pola godine uz pomoć patriotskih snaga i podrške ruske avijacije oslobodila oko 500 naseljenih mesta i preko 10.000 kvadratnih kilometara zemlje.

Turski vojnici patroliraju na putu u blizini granice Turske i Iraka - Sputnik Srbija
U Siriju ušlo najmanje 100 turskih vojnika

Uporedo, kako je rekao, sirijska vojska je uspostavila potpunu kontrolu samo u mestima gde postoji lokalna samouprava, a poslednji takav grad bio je Karjatejn.

Konašenkov je uporedio veličinu teritorije koju je sirijska vojska držala u isto vreme prošle godine, rekavši da je ona tada bila nekoliko stotina puta manja.

„Praktično cela Latakija je oslobođena od terorista, značajan deo Hame i Homsa, grad Palmira, kao i brojna mesta u drugim provincijama. Takođe, mnoge lokalne vlasti pridružile su se sporazumu o primirju, a među stanovništvom se pojavila nada da je oslobođenje Sirije od terorista zaista moguće“, rekao je ruski general.

On je dodao da je sporazum o primirju dosad potpisan sa oko 50 oružanih grupa, dok sa još 20 ruski Centar za primirje vodi pregovore, što predstavlja veliki progres.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala