Rusija je odbila da izruči srpskog oficira Sarajevu

© Sputnik / Natalья Seliverstova / Uđi u bazu fotografijaGeneralno tužilaštvo Ruske Federacije
Generalno tužilaštvo Ruske Federacije - Sputnik Srbija
Pratite nas
Veteran rata u BiH Ratko Samac, koji više godina živi u ruskom gradu Kurganu, neće biti izručen BiH, koja ga optužuje za ratne zločine protiv Muslimana tokom vojnog konflikta na ovom području. Generalno tužilaštvo Ruske Federacije odbilo je zahtev bosanskog Ministarstva pravde, potvrdila je za ruske medije supruga srpskog oficira Jelena Kibireva.

Ratko Samac je otišao na lečenje u Rusiju 1999. godine, ali se često vraćao u Srbiju. Pre tri godine dobio je dozvolu za privremeni boravak u Rusiji, a u septembru mu je boravak produžen do 2020. godine.

Prema rečima njegove supruge, Samac, koji je inače građanin BiH, često je posećivao svoju zemlju. „Dvadeset godina ga niko nije dirao, davao je izjave policiji u BiH, ali samo u svojstvu svedoka. Očigledno da određeni krugovi u Bosni sad žele da na njega bace krivicu“, rekla je Kibireva za izdanje „Slobodna štampa“.

Samac je priveden 15. januara ove godine i ostao je u pritvoru do 18. februara, a od tada je bio u kućnom pritvoru. U njegovu odbranu su stali brojni aktivisti za ljudska prava, kao i ruska zaštitnica građana (ombudsman) Ela Pamfilova. Protiv izručivanja je i narodni poslanik Državne dume Pavel Dorohin, koji je ukazao na to da Samac ima ozbiljne zdravstvene probleme da je mu potrebna hirurška intervencija. 

Ratko Samac negira krivicu i smatra da je izložen progonu iz političkih i verskih razloga.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala