Čuvam snimak na kojem sam Buša gađao cipelama (video)

© Sputnik / "سبوتنيك" عربيMuntazer el Zaidi
Muntazer el Zaidi - Sputnik Srbija
Pratite nas
Irački novinar Muntazer el Zajdi, koji je postao poznat širom sveta nakon što je u decembru 2008. godine gađao cipelama američkog predsednika Džordža Buša Mlađeg, u intervjuu za Sputnjik kaže da je planirao da izvrši „napad“ četiri godine pre nego što je došlo do tog incidenta.

„Čuvam video na kojem govorim da ću se osvetiti za moj narod. Buš je lagao da će ga stanovnici Iraka dočekati cvećem, ali ja ne mogu da zamislim kako naš narod sprema svečan doček za okupatore, iako je američka propaganda mašinerija pokušavala u javnosti da stvori utisak da mi pozdravljamo njihov dolazak“, kaže Zajdi.

Nakon što je bacio cipele na Buša, Zajdi je odležao devet meseci u zatvoru, ali nakon što je njegovo pleme izašlo na ulice i zatražilo od iračkih vlasti da ga oslobode, pušten je i sada živi u Bejrutu.

„Švajcarska mi je nudila politički azil, ali sam to odbio“, dodaje on.

Muntazer el Zajdi kaže da su američke bezbednosne službe istog dana uništile njegove cipele jer su bile svesne da njegov čin ima simboličan značaj za irački narod. Kako kaže, bilo je i predloga da cipele bude izložene u muzeju.

Noam Čomski - Sputnik Srbija
Čomski za RT: Svako ko je čitao Orvela može da prepozna manevre SAD

„Umesto toga, voleo bih da posetim muzej u spomen žrtvama rata i terorizma“, ističe on.

Zajdi kaže da ima „odgovor“ za svakog predsednika SAD.

„Osnovao sam udruženje koje podiže optužbe protiv ljudi koji su učestvovali u agresiji protiv Iraka i u zločinima protiv iračkog naroda“, pojašnjava on.

On tvrdi da SAD i dalje provociraju podele na Bliskom istoku.

Pozivajući se na svoje izvore u iračkoj vojsci, on kaže da su tokom oslobađanja određenih delova Iraka koji su bili pod okupacijom DAEŠ–a, vojnici pronalazili padobrane koji koriste američke vazdušno desantne divizije.

Uz pomoć tih padobrana na zemlju su dopremani lekovi, hrana i oružje, kao pomoć teroristima DAEŠ–a koji se bore protiv iračkih trupa, zaključuje Zajdi.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala