Profesor Žou Vejbijao sa Univerziteta u Singapuru našao je način rešavanja tih problema, zadržavajući teksturu i ukus hleba. Svetu je predstavio najnoviji hit u ishrani — ljubičasti hleb koji je mnogo zdraviji od belog hleba!
Profesor Žou je želeo da pronađe način da promeni formulu hleba, ali da ipak zadrži njegov sjajan ukus i mekoću. Rezultat njegovog istraživanja je ljubičasti hleb, za koji kaže da je napravljen od potpuno prirodnih sastojaka.
Žou Vejbijao počeo je sa ekstrakovanjem antocijanina, prirodnog plavog pigmenta iz crnog pirinča, koji se može pronaći i u borovnicama i grožđu, izostavljajući njegova skrobna jedinjenja. Antocijanin je umešao u testo i dobio hleb mnogo bolji za ljudsko telo od belog!
Kada se hleb ispeče na 200 stepeni, 80 odsto antioksidanata antocijanina ostaje sačuvano. Ovo jedinjenje reaguje i sa enzimima skorba iz brašna, zbog čega se ljubičasti hleb vari 20 odsto lakše nego običan, što je novu namirnicu odmah lansiralo na listu superhrane.
Još jedan od razloga da se ljubičasti hleb nađe na toj listi jeste i to što je u suštini najveći problem hleba to što se prebrzo vari, što omogućava šećeru da direktno odlazi u krvotok.
„Ukoliko želite da uživate u teksturi hleba i usporite varenje, ovo je verovatno najbolji način“, objasnio je Vejbijao i dodao da ljubičastim hlebom unosite istu količinu skroba i pšeničnog brašna, pa nutritivna vrednost ostaje ista.
„Ključna ideja jeste da usporite oslobađanje energije, da biste kalorije mogli da trošite tokom dužeg vremenskog perioda“, istakao je on.
Takođe, za antocijanine se veruje da pozitivno utiču na gojaznost i pomažu u prevenciji kardiovaskularnih i neuroloških bolesti, pa čak i raka.
Ljubičasti hleb još uvek nije dostupan u široj prodaji, ali Vejbijao uveliko radi na saradnji sa prestižnim proizvođačima hrane, kako bi se što pre našao u supermarketima.