00:00
01:00
02:00
03:00
04:00
05:00
06:00
07:00
08:00
09:00
10:00
11:00
12:00
13:00
14:00
15:00
16:00
17:00
18:00
19:00
20:00
21:00
22:00
23:00
00:00
01:00
02:00
03:00
04:00
05:00
06:00
07:00
08:00
09:00
10:00
11:00
12:00
13:00
14:00
15:00
16:00
17:00
18:00
19:00
20:00
21:00
22:00
23:00
ORBITA KULTURE
10:00
120 min
SPUTNJIK INTERVJU
17:00
30 min
SPUTNJIK INTERVJU
21:00
30 min
SPUTNJIK INTERVJU
07:00
30 min
ORBITA KULTURE
Svet nastao ispod Gogoljevog šinjela
16:00
120 min
MILJANOV KORNER
Realnost je da se Partizan i Zvezda bore za mesto u plej-inu
20:00
30 min
SPUTNJIK INTERVJU
„Rozanov“
20:30
30 min
MOJ POGLED NA RUSIJU
Autorska emisija Ljubinke Milinčić
21:30
30 min
JučeDanas
Na programu
Reemiteri
Studio B99,1 MHz, 100,8 MHz i 105,4 MHz
Radio Novosti104,7 MHz FM
Ostali reemiteri

Hit u svetu: Ljubičasti hleb

Pratite nas
Beli hleb se već dugo smatra glavnim neprijateljem linije i zdravlja, on je povezan sa gojaznošću i visokim krvnim pritiskom...

Profesor Žou Vejbijao sa Univerziteta u Singapuru našao je način rešavanja tih problema, zadržavajući teksturu i ukus hleba. Svetu je predstavio najnoviji hit u ishrani — ljubičasti hleb koji je mnogo zdraviji od belog hleba!

Profesor Žou je želeo da pronađe način da promeni formulu hleba, ali da ipak zadrži njegov sjajan ukus i mekoću. Rezultat njegovog istraživanja je ljubičasti hleb, za koji kaže da je napravljen od potpuno prirodnih sastojaka.

Cvetanje trešnje u Groznom - Sputnik Srbija
Tajne ruske medicine: Kako se spasiti od „prolećnog umora“?

Žou Vejbijao počeo je sa ekstrakovanjem antocijanina, prirodnog plavog pigmenta iz crnog pirinča, koji se može pronaći i u borovnicama i grožđu, izostavljajući njegova skrobna jedinjenja. Antocijanin je umešao u testo i dobio hleb mnogo bolji za ljudsko telo od belog!

Kada se hleb ispeče na 200 stepeni, 80 odsto antioksidanata antocijanina ostaje sačuvano. Ovo jedinjenje reaguje i sa enzimima skorba iz brašna, zbog čega se ljubičasti hleb vari 20 odsto lakše nego običan, što je novu namirnicu odmah lansiralo na listu superhrane.

Još jedan od razloga da se ljubičasti hleb nađe na toj listi jeste i to što je u suštini najveći problem hleba to što se prebrzo vari, što omogućava šećeru da direktno odlazi u krvotok.

„Ukoliko želite da uživate u teksturi hleba i usporite varenje, ovo je verovatno najbolji način“, objasnio je Vejbijao i dodao da ljubičastim hlebom unosite istu količinu skroba i pšeničnog brašna, pa nutritivna vrednost ostaje ista.

„Ključna ideja jeste da usporite oslobađanje energije, da biste kalorije mogli da trošite tokom dužeg vremenskog perioda“, istakao je on.

Takođe, za antocijanine se veruje da pozitivno utiču na gojaznost i pomažu u prevenciji kardiovaskularnih i neuroloških bolesti, pa čak i raka.

Ljubičasti hleb još uvek nije dostupan u široj prodaji, ali Vejbijao uveliko radi na saradnji sa prestižnim proizvođačima hrane, kako bi se što pre našao u supermarketima.    

 

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala