Katalonski parlament potvrdio plan o otcepljenju od Španije

© AP Photo / Emilio MorenattiKatalonija zastava
Katalonija zastava - Sputnik Srbija
Pratite nas
Vladajuće katalonske stranke koje se zalažu za nezavisnost Katalonije potvrdile su danas svoju nameru da se taj region otcepi od Španije, uprkos tome što je deklaraciju o tome suspendovao Ustavni sud.

Grupa „Zajedno za da“ i njen antikapitalistički nastrojen koalicioni partner CUP potvrdili su danas plan o otcepljenju u regionalnom parlamentu u Barseloni, prenosi AP.

Parlament je, međutim, odbacio pozive CUP-a regionalnim poslanicima i institucijama, uključujući lokalnu policiju, da se ogluše o odluke španskih sudova.

Potvrda plana o otcepljenju u katalonskom parlamentu odgovor je na odluku Ustavnog suda da odbaci prvobitnu najavu „mape puta“ za sticanje nezavisnosti do 2017. koja je odobrena 10. novembra 2015.

Pristalice nezavisnosti Katalonije - Sputnik Srbija
Katalonija koristi svoj trenutak

Stranke koje zagovaraju otcepljenje imaju neznatnu većinu u parlamentu, ali je ovaj region sa 7,5 miliona stanovnika podeljen kada se radi o nezavisnosti, koja ima gotovo isti broj pristalica i protivnika, navodi AP.

Lider Katalonije Karles Pudždemon izjavio je pre tri dana da njegov kabinet neće proglasiti nezavisnost od Španije dok je on na čelu tog regiona, ali je istovremeno pozvao na finansijsku autonomiju Katalonije.

„Želimo vladu koja razgovara i pregovara“, rekao je on španskom listu „Ekspansion“, istakavši da će katalonska vlada poštovati zakon i držati se dijaloga sa Madridom u svojim težnjama ka otcepljenju.

On je, međutim pozvao na finansijsku autonomiju regiona na čijem je čelu, rekavši da je katalonska ekonomija „održiva i dinamična“ te da ne bi trebalo da bude pod kontrolom ministarstva u Madridu.

Kada je početkom januara stupio na dužnost, Pudždemon je rekao da trenutni parlamentarni sastav Katalonije neće dozvoliti otcepljenje, ali je kao cilj postavio proglašenje nezavisnosti u narednih 18 meseci.

Da bi se Katalonija otcepila, potrebno je da većina njenih stanovnika odobri novi ustav putem referenduma. Ukoliko 7,5 miliona Katalonaca odobri taj ustav, taj region bi mogao da zvanično proglasi nezavisnost od Madrida.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala