Ukrajina obustavlja kupovinu ruskih energenata

© Flickr / Sergio RussoNafta
Nafta - Sputnik Srbija
Pratite nas
Zabrana kupovine ruske nafte i njenih derivata od strane Ukrajine neće uticati na nivo izvoza energenata iz Rusije, a ta bi zabrana, u slučaju da bude uvedena, trajala relativno kratko, izjavio je predsednik Saveza energetskih proizvođača Rusije Genadij Šmelj.

Prethodno je premijer Ukrajine Arsenij Jacenjuk izjavio da je neophodno zabraniti kupovinu nafte i njenih derivata od Rusije i naložio ukrajinskom Ministarstvu ekonomije da do petka pripremi neophodnu dokumentaciju kako bi se ta mera usvojila.

Gasovod Severni tok - Sputnik Srbija
„Gasprom“ saopštio koliko će Ukrajina plaćati za ruski gas

„Ukrajina je uvela čitav niz sankcija protiv Rusije, međutim, ključna stvar koja se tiče kupovine nafte i njenih derivata nije ušla u taj spisak. Zbog toga molim Ministarstvo ekonomije da razradi mehanizam kako bi se zabranila sva kupovina energenata“, rekao je Jacenjuk.

Šmelj je, međutim, naglasio da ova zabrana neće imati nikakav uticaj na izvoz energenata iz Rusije, već da će se to isključivo odraziti na situaciji u Ukrajini.

„Cene energenata u Ukrajini su i tako izuzetno visoke, pitanje je odakle će ih kupovati u slučaju da se odreknu ruskih“, ocenio je Šmelj.

Prema podacima ruskog Zavoda za statistiku, iz Rusije je u Ukrajinu prošle godine izvezeno više od dva miliona tona nafte i naftnih derivata, ukupne vrednosti iznad milijarde dolara.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala