Davutoglu: Podrška Azerbejdžanu

© REUTERS / Yves HermanTurski premijer Ahmet Davutoglu
Turski premijer Ahmet Davutoglu - Sputnik Srbija
Pratite nas
Turski premijer Ahmet Davutoglu osudio je danas, kako je rekao, jermenske napade u spornom regionu Nagorno-Karabah i poručio da će Turska nastaviti da podržava Azerbejdžan u njegovom sukobu sa Jermenijom.

Ministarstvo odbrane Azerbejdžana saopštilo je danas da je u sukobima sa separatističkim snagama u Nagorno-Karabahu u protekla dva dana ubijeno 16 pripadnika azerbejdžanskih vojnih snaga, podseća Rojters.

Generalni sekretar ODKB-a Nikolaj Bordjuž - Sputnik Srbija
Sukob na Kavkazu vodi ka velikom ratu (video, foto)

Jermenska televizija je sinoć, pozivajući se na vojne izvore, objavila da je u sukobima sa azerbejdžanskim snagama u protekla tri dana poginulo 20 pripadnika vojske Nagorno-Karabaha, a da ih je 72 ranjeno.

Turski predsednik Redžep Tajip Erdogan nedavno se zavetovao da će Ankara podržavati svog saveznika Azerbejdžan „do kraja“ u sukobu sa Jermenijom oko Nagorno-Karabaha.

Turska, koja ima bliske kulturne i jezičke veze s Azerbejdžanom, glavni je saveznik Bakua, a Ankara nema diplomatske veze sa Jermenijom zbog sporenja oko masovnog ubijanja Jermena u Osmanlijskom carstvu, koje Jerevan smatra genocidom.

Jermenski vojnik samoproglašene republike Nagorno-Karabah pored rova na prvoj liniji na granici sa Azerbejdžanom, 25. oktobra, 2012. godine - ARHIVKSA FOTOGRAFIJA - Sputnik Srbija
Azerbejdžan spreman za ofanzivu, Jermenija obećava „adekvatan odgovor“ (video)

Nagorno-Karabah je pod kontrolom lokalnih snaga etničkih Jermena i jermenske vojske od okončanja rata 1994. godine, koji nije doneo nikakvo razrešenje statusa tog regiona.

Borbe su se ponovo razbuktale proteklog vikenda, pri čemu su u subotu poginuli jedan dečak i najmanje 30 boraca sa obe strane.

Azerbejdžan je u nedelju jednostrano proglasio primirje, ali pobunjenici u Nagorno-Karabahu tvrde da su njihove pozicije, uprkos tome, bile izložene napadima.

Francuske vlasti su saopštile da će danas u Beču biti održan sastanak Minske grupe, podovom ponovnog izbijanja sukoba na području Nagorno-Karabaha.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala