Južna Osetija našla način da uđe u sastav Rusije

© AFP 2023 / MIKHAIL MORDASOZastava Južne Osetije
Zastava Južne Osetije - Sputnik Srbija
Pratite nas
Referendum koji će omogućiti predsedniku Južne Osetije da se obrati rukovodstvu Rusije sa inicijativom za ulazak republike u sastav Rusije treba da bude održan u narednim mesecima, saopštio je južnoosetijski lider Leonid Tibilov.
Hram Vasilija blaženog i deo Kremlja - Sputnik Srbija
Kremlj: Južna Osetija je samostalna država

Prošle nedelje predsednik Južne Osetije Leonid Tibilov posetio je Moskvu. On se sastao sa predsednikom Rusije Vladimirom Putinom, gde su razgovarali o osiguranju bezbednosti u Zakavkazju.

Prema rečima šefa Južne Osetije, on je sa Putinom razgovarao i o referendumu koji treba „pravno osmisliti“. Za njegovu realizaciju potrebno je napraviti izmene Ustava, naveo je Tibilov na pres-konferenciji.

On je objasnio da promena člana 10 Ustava treba da dâ pravo „obraćanja predsedniku Ruske Federacije sa predlogom o stvaranju jedinstvenog saveznog organa kojem ćemo predati svoje nadležnosti“.

„Na ovaj način oslobađamo Rusiju od političkog rizika koji bi mogao nastati direktnim ulaskom“, naveo je Tibilov.

On je naglasio da će referendum biti održan uskoro, „ne kroz godinu, dve, kroz pola godine, već ranije“.

Južna Osetija, kao i Abhazija, proglasile su svoju nezavisnost u avgustu 2008. godine, nakon oružane agresije Gruzije. Rusija je 26. avgusta 2008. godine priznala suverenitet bivših autonomnih oblasti.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala