U sukobima u Nagorno-Karabahu poginulo 18 jermenskih vojnika

© Sputnik / Ilya Pitalev / Uđi u bazu fotografijaJermenska vojska u Nagorno Karabahu
Jermenska vojska u Nagorno Karabahu - Sputnik Srbija
Pratite nas
Tokom borbi u Nagorno-Karabahu poginulo je 18 jermenskih vojnika, a 35 je ranjeno, izjavio je u subotu predsednik Jermenije Serž Sargsjan.
Sergej Šojgu - Sputnik Srbija
Šojgu prati razvoj situacije u Nagorno-Karabahu

„Prema informacijama koje imamo u ovom trenutku, tokom sukoba s azerbejdžanskim oružanim snagama poginulo je 18 jermenskih vojnika, a 35 je ranjeno“, izjavio je Sargsjan tokom zasedanja Saveta za nacionalnu bezbednost. 

Prema njegovim rečima, od trenutka kada je uspostavljeno primirje 1994. godine to su najmasovnija borbena dejstva koja je pokušao da isprovocira Azerbejdžan.

„Zahvaljujući pravovremenoj akciji jermenskih snaga, omogućeno je ne samo da se preuzme kontrola nad situacijom nego i da se protivniku nanesu ozbiljni gubici“, rekao je Sargsjan. 

Jermenija i Azerbejdžan su u subotu saopštili da je došlo do zaoštravanja situacije u zoni sukoba u Nagorno-Karabahu. Ministarstvo odbrane Azerbejdžana je saopštilo da su Oružane snage Jermenije otvorile vatru, dok je jermenski odbrambeni resor saopštio da je azerbejdžanska strana preduzela „ofanzivne akcije“. 

Nagorni Karabah - Sputnik Srbija
Turska — inicijator zaoštravanja situacije na Karabahu? (video)

Sukob Azerbejdžana i Jermenije počeo je zbog Nagorno-Karabaha 1988. godine, kada je Nagornokarabaška autonomna oblast, naseljena pretežno Jermenima, saopštila da istupa iz Azerbejdžanske SSR.

Nakon vojnog sukoba 1992-1994. godine Azerbejdžan je izgubio kontrolu nad Karabahom i sedam okolnih oblasti. Nagorno-Karabah je proglasio nezavisnost.

Od 1992. godine traju pregovori o mirnom rešavanju sukoba u okviru Minske grupe OEBS-a. 

Azerbejdžan insistira na očuvanju svoje teritorijalne celovitosti, Jermenija štiti interese nepriznate Nagornokarabaške Republike koja ne učestvuje u pregovorima. 

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala