Beograd pozvan da radi na spomenicima u Palmiri

© SputnikPalmira
Palmira - Sputnik Srbija
Pratite nas
Moskva je pozvala Beograd da učestvuje u spasavanju spomenika kulture u Palmiri, rekao je večeras ministar inostranih poslova Ivica Dačić, dodajući da će to preneti premijeru Aleksandru Vučiću.

„Rusija nas je pozvala da učestvujemo sa njima u humanitarnim akcijama i spasavanju kulturnih spomenika u Palmiri. Preneću premijeru tu poruku da vidimo da li ćemo to prihvatiti“, rekao je Dačić posle posete Moskvi, gde je protekla dva dana razgovarao sa ruskim zvaničnicima.

Palmira — istorija, tragedija i oslobađenje - Sputnik Srbija
Palmira — istorija, tragedija i oslobađanje

Sirijske snage su nedavno oslobodile Palmiru od ekstremista DAEŠ-a (takozvane Islamske države), uz pomoć vazdušnih udara ruskih vazduhoplovnih snaga, okončavši desetomesečnu vladavinu terorista u tom gradu čiji su arheološki spomenici pod zaštitom Uneska.

Stručnjaci Organizacije UN za obrazovanje, nauku i kulturu (Unesko) najavili su da će razmotriti plan za obnovu Palmire, antičkog sirijskog grada koji je značajno oštetio DAEŠ, najavila je stalna predstavnica Rusije pri Unesku Eleonora Mitrofanova.

Džihadisti su uništili glavni hram Bel i svetilište Bal Šamin, kao i nekoliko pogrebnih kula, dok su rimsko pozorište koristili za pogubljenja.

Sadašnji direktor sirijskog odeljenja za antikvitete Mamun Abdulkarim kaže da su ruševine, koje se nalaze u jugozapadnom delu Palmire, u boljem stanju nego što se očekivalo, a tu su agora, rimski teatar i gradske zidine.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala