Kadirov: Poginula većina čečenskih terorista u Siriji

© Sputnik / Said Carnaev / Uđi u bazu fotografijaRamzan Kadirov, lider Čečenske Republike
Ramzan Kadirov, lider Čečenske Republike - Sputnik Srbija
Pratite nas
Većina čečenskih terorista koji su se borili u Siriji poginuli su, a ostalo ih je još samo oko 200, izjavio je čečenski lider Ramzan Kadirov.

„Imamo informaciju da je većina Čečena poginula, jer su Arapi i ostali koji su se tamo borili slali Čečene kao topovsko meso, govoreći im: ’Vi ste iskusni, imate praksu, idite prvi i borite se‘… Oko 200 Čečena ostalo je u Siriji. Oni su došli iz Evrope i nalaze se u grupama od po 20–30 ljudi“, izjavio je Ramzan Kadirov.

Čečenski lider rekao je da zapadni specijalci koriste Čečene koji borave u Evropi, pokušavajući da ih tamo zadrže dajući im oružje i pružajući im obuku.

„Imamo desetine, pa čak i stotine hiljada ljudi koji žive u Evropi, Turskoj, Ukrajini, svuda“, dodao je Kadirov.

Predsednik Rusije Vladimir Putin i lider Čečenije Razman Kadirov - Sputnik Srbija
Putin odlučio: Kadirov i dalje na čelu Čečenije

Prema rečima Kadirova, što se Čečenije tiče, iz nje retko ko ide da ratuje u inostranstvu.

Pritom, nakon početka ruske vojne operacije u Siriji smanjen je broj onih koji pokušavaju da odu tamo iz Čečenije i Rusije, naveo je Kadirov.

Predsednik Rusije Vladimir Putin je prošle nedelje tokom susreta sa Kadirovim izrazio nadu da će Kadirov učestvovati na predstojećim predsedničkim izborima. Mandat Kadirova na mestu predsednika Republike završava se 5. aprila.

Kadirov će do predsedničkih izbora u Čečeniji 18. septembra ove godine po odluci predsednik Rusije Vladimira Putina biti vršilac dužnosti predsednika te ruske republike. On je izjavio da za sada nije rešio da li će se kandidovati na prvim neposrednim predsedničkim izborima u Čečeniji.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala