Hag prvi put priznao: I Srbi se branili

© AFP 2023 / ANDREJ ISAKOVICVojislav Šešelj po dolasku iz Haga
Vojislav Šešelj po dolasku iz Haga - Sputnik Srbija
Pratite nas
Presuda bi mogla da bude okidač za preispitivanje nekih drugih odluka Tribunala koje nisu bile oslobađajuće za osuđene Srbe u Hagu, jer se prvi put u obrazloženju čulo – da su se Srbi branili, kao jedan opšti pogled na uzroke događanja devedesetih.
Vojislav Šešelj u Hagu - Sputnik Srbija
Šešelj slobodan čovek (video)

Šok je blaga reč za ono što se desilo u Hrvatskoj posle oslobađajuće presude Vojislavu Šešelju u Haškom tribunalu, a prema reakcijama Tužilaštva u Tribunalu, reklo bi se i da se ni oni ne osećaju najbolje.

Vojislav Šešelj, lider srpskih radikala još od 2003. godine, kada se sâm predao Haškom tribunalu, govorio je da ide u Hag da pobedi. I izgleda da je u tome uspeo. I to usred izborne kampanje.

Da li je Šešelj zaista izvojevao pobedu i da li će se to odraziti na njegov rejting u izbornoj kampanji, i kako će presuda  uticati na odnose Beograda i Zagreba?

Dragomir Anđelković, politički analitičar, kaže da ovo neće drastično uticati na rejting SRS-a, ali da se može pozitivno odraziti u nekoj meri.

Miting podrške Vojislavu Šešelju - Sputnik Srbija
Hag bez Šešeljevih „rogova“, Šešelj bez političkog testamenta

„Ona ciljna grupa koja od samog početka nije verovala da je počinio zločine, na sve što se dešavalo gledala je kao na legitimnu odbranu srpskog naroda. Oni koji su građanski orijentisani i kojima Hag nešto znači, neće zbog ovoga glasati za Šešelja. Ko je nacionalno orijentisan, Hag ionako smatra za instituciju koja nije pravna već politička. Tako da ko je bio pre za Šešelja glasaće i sada, i zato mislim da ovo neće bitno promeniti njegov rejting“, veruje Anđelković.

Što se tiče odnosa Hrvatske i Srbije, naš sagovornik podseća da su odnosi već donekle zategnuti.

„Hrvati nas već napadaju za sve što misle da mogu, odnosi ne mogu da se poremete jer su ionako loši. Štaviše, dugoročno, presuda bi mogla i da se promeni na bolje kad Hrvati shvate da Srbija polako prestaje da bude džak za boksovanje“, veruje on.

Aleksandar Mezjajev - Sputnik Srbija
Ruski stručnjak: Gotovinu su osudili, pa pustili, a Šešelja...

O uticaju presude na Tužilaštvo Haškog tribunala, advokat Branislav Tapušković kaže da, po njegovom mišljenju, akcenat nije na uspehu ili porazu Tužilaštva, već na nečemu mnogo većem.

„Prvi put se dešava da se u jednoj presudi iz Haškog tribunala da je jedan opšti pogled na uzroke događanja devedesetih, a pre svega na pravo svakoga od onih koji su bili učesnici u tim sukobima da se brane. Prvi put je spomenuta baš ta reč — da se Srbi brane. A do sada je stalno bilo — Srbi napadaju… Prvi put neko pominje u presudi u obrazloženju i o tome priča i zaključuje da su neke akcije Srba bile da se brane“,  objašnjava Tapušković.

On je dodao i da bi  presuda Šešelju mogla da bude na neki način okidač za preispitivanje nekih drugih presuda koje nisu bile oslobađajuće za osuđene Srbe u Hagu, upravo zbog onoga što je izrečeno u obrazloženju.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala