Gradonačelnik Prištine: Ujediniti Kosovo i Albaniju

© AFP 2023 / ARMEND NIMANIŠped Ahmeti
Šped Ahmeti - Sputnik Srbija
Pratite nas
Funkcioner pokreta „Samoopredeljenje“ i gradonačelnik Prištine Špend Ahmeti rekao je da je za region najbolje ujedinjenje Kosova i Albanije.

„Srbija i Kosovo su dve abnormalne države. Srbija prema svom Ustavu ima Kosovo, a realno ne kontroliše tu teritoriju. Kosovo je nezavisno, ali realno nema stoprocentan suverenitet. Zato postoji ’Samoopredeljenje‘ kao pokret koji se bori da Kosovo dobije taj potpuni suverenitet. U tom smislu mislim da je prvi i najvažniji korak da neko iz Vlade Srbije kaže da su pogrešili ’90–ih na Kosovu, upotrebili vojsku, paramilitarne formacije i to nije trebalo da se desi“, rekao je Ahmeti za portal „Kossev“.

Kosovo ulazi u opasnu fazu

On je istakao da „Samoopredeljenje“ ni u kom slučaju ne podržava ujedinjenje albanskih zemalja i da nije tačno kada se čuju komentari da su oni za ujedinjenje svih albanskih naroda.

Ipak, pošto je sâm pomenuo da je ideja da Kosovo bude razvijena država, sa demokratskim odlukama koje će jednog dana da kaže: „Dobro, je li možemo sada na referendum?“, postavljeno mu je pitanje na šta bi se odnosio taj referendum.

„Ne znamo, sada to još nismo napisali“, odgovorio je Ahmeti, ali i dodao da bi za region bilo najbolje da se Kosovo i Albanija ujedine.

„Zato što bi na Balkanu trebalo da postoji balans da bi postojao mir. Nijedna država u ovom našem svetu ne može da bude toliko jaka da je se svi plaše. Kosovo ima taj strah od Srbije. I to može da se prevede i na lokalne Srbe“, istakao je Ahmeti.

Na pitanje šta je kao gradonačelnik Prištine uradio da se u taj grad vrati izbeglo srpsko stanovništvo rekao je da je Srbima možda bolje u Srbiji i da se zbog toga ne vraćaju.

„Sada srpski studenti koji nisu sa Kosova žive u Prištini. Imamo mlado stanovništvo. Priština je otvoren grad. Naš program je i o pravima zajednica — da se uči jezik, Srbi da nauče albanski i da Albanci nauče srpski“, rekao je Ahmeti za portal „Kossev“.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala