Bugarska kupuje nove ruske borbene avione i motore

© AP Photo / Sergey PonomarevRuski MiG-29K
Ruski  MiG-29K - Sputnik Srbija
Pratite nas
Tri projekta za nabavku novih borbenih aviona, motora za MiG–29 i dva patrolna čamca odobrena su na zasedanju Vlade Bugarske i dati su na razmatranje Narodnoj skupštini, saopštio je bugarski ministar odbrane Nikolaj Nenčev.

„Vrednost projekata biće oko tri milijarde leva (više od milijardu i po evra). Bugarska će dobiti eskadrilu borbenih aviona, od 12 do 19 letelica, za 800–900 miliona leva (400–450 miliona evra), mada se još ne zna da li će to biti novi ili stari avioni, i od četiri do šest novih ili remontovanih motora za MiG–29“, rekao je Nenčev.

Ministar je precizirao da trenutno vazdušni prostor Bugarske štiti sedam aviona, a nakon kupovine motora, njihov broj će biti povećan na 12.

U rešenju Vlade Bugarske navodi se da će projekat za nabavku novih tipova višenamenskih modularnih patrolnih čamaca za mornaricu zbog cene biti realizovan u roku od pet godina.

Pretpostavlja se da će Skupština Bugarske odobriti projekte za nabavku nove vojne tehnike već na prolećnom zasedanju, nakon čega će biti zvanično objavljen tender za njenu nabavku i biti odabrani partneri.

Ruske kompanije, najverovatnije, neće moći da učestvuju u konkursu, jer je Bugarska ranije odustala od dogovora sa Ruskom avionskom korporacijom „MiG“ o tehničkoj podršci i remontu aviona MiG–29, koji se nalaze u sastavu nacionalnih vazdušnih vojnih snaga, potpisavši ugovor sa poljskim kolegama.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala