Novak Đoković — legitimna meta ili kolateralna šteta

© AP Photo / Darko VojinovićNovak Đoković
Novak Đoković - Sputnik Srbija
Pratite nas
Mislim da će Novak da obori sve rekorde i zato gledaju da ga ne puste, to su opasne igre. Da je Englez, Francuz ili Amerikanac, ne bi ga napadali, ali mi smo mala zemlja, gledaju na sve strane da nas rasture, kaže teniski trener Branislav Vučetić.

Prvi reket sveta Novak Đoković našao se na udaru javnosti nakon što je izjavio da bi teniseri možda trebalo više da zarađuju od teniserki, jer su gledaniji. Novak je uvučen u temu o polnoj ravnopravnosti.

Iako je u zvaničnom saopštenju pojasnio svoj stav, rekao da nije imao nameru da bilo koga uvredi, kao i da je uvek sa svim svojim koleginicama imao dobar odnos, osude nisu prestale. Među onima koji su najviše kritikovali najboljeg igrača sveta bili su Serena Vilijams i Endi Marej.

Đoković se u negativnom kontekstu u svetskim medijima pojavio i kada se fotografisao sa poznatom starletom Kloi Kan na večeri povodom zatvaranja poslednjeg turnira u Vimbldonu. Poznat kao neko ko je razbio sve predrasude kada je u pitanju kontakt zvezde sa običnim svetom, čovek koji šeta banjičkom pijacom, posveti se baš svakom detetu kome je pomogla njegova fondacija, prvi put se našao na udaru tabloida, koji pokušavaju da njegov moral dovedu u pitanje.

Poznati teniski stručnjak Radmilo Armenulić za Sputnjik kaže da Đokovićeva sporna izjava uopšte nije sporna, da su mediji „na ostrvu“ preneli nešto što zapravo nije rekao, istrgli iz konteksta ono što bi ga moglo diskreditovati.

Novak Đoković - Sputnik Srbija
Đoković podržao Šarapovu

„Pošto niko ne može da ga pobedi na terenu, pošto je apsolutno superioran, na taj način pokušavaju da ga poremete. Međutim, to je toliko očigledno, to praktično svi znaju. Sigurno Marej ne može da bude prvi zato što je Novak slikan s nekim na večeri. On će i dalje biti u društvu raznih žena i muškaraca i slikaće ga. To su banalne situacije i ne treba ih uzimati u obzir“, kaže Armenulić.

On dodaje da ne postoji šansa da ovaj progon uzdrma Novaka koji je, iako kao najsjanija zvezda sija već punih devet godina, u ovom trenutku nepobediv na svakom polju.

„On je već više godina zreo, tako da tačno zna o čemu se ovde radi, skoro sam bio s njim, ponaša se dostojanstveno, to ne uzima u obzir, ni on, ni njegova supruga. Svi pokušaji izbacivanja iz koloseka apsolutno su deplasirani. One koji to pokušavaju treba da je sramota, treba da vide da nemaju nikakav rezultat“, kaže Armenulić za Sputnjik.

I jedan od prvih srpskih reprezentativaca, trener i pedagog koji je nedavno proslavio pedeseti rođendan u tenisu, Branislav Vučetić, slaže se sa Armenulićem da je reč o ciljanim napadima na Novaka Đokovića.

„Ništa od ovoga se ne dešava slučajno, ali mislim da je reč o pogrešnoj proceni. Nole je u svakom slučaju nedodirljiv, ali ovde se ne radi samo o Novaku kao Novaku“, kaže Vučetić.

Novak Đoković - Sputnik Srbija
Đoković: Nuđeno mi je da namestim meč

„Od kada pamtim tenis on je najstabilniji igrač, kad počne da gubi, onda doda gas, kao da ubaci u petu brzinu i mrtav hladan izigra sve, tako da uopšte ne brinem. Očekujem da ga ponovo spotaknu. Mislim da će Novak da obori sve rekorde i zato gledaju da ga ne puste, to su opasne igre. Da je Englez, Francuz ili Amerikanac, ne bi ga napadali, ali mi smo mala zemlja, gledaju na sve strane da nas rasture“, kaže Vučetić.

Pored toga što Novak nije slika neke supersile, već mladić koji često ume da pobedu posveti zemlji koju većina pratilaca belog sporta iz gledališta Vimbldona ne ume da nađe na karti, razlog za njegovo raspinjanje leži i u činjenici da se u novoj generaciji nije pojavio teniser njegovog ranga niti ranga Rodžera Federera i Rafaela Nadala, reč je o pokušaju da se svrgne poslednji neprikosnoveni kralj iz tog trilinga asova.

Sagovornici Sputnjika smatraju da je ta prljava rabota, sve i da joj je cilj samo rušenje Đokovića kao igrača, na početku osuđena na propast. Svako ima tačku pucanja, ali profajleri su pogrešili sa „švalerom Novakom“, kaže Branislav Vučetić.

„Govorim stalno, Nole se rodio takav, njegova braća po reketu imaju najbolje uslove na svetu, kontakte, novac. Nole ništa od toga nije imao, a oni ne mogu da prođu prvo kolo lokalnog gradskog turnira. To se jednostavno rodi, nije u pitanju forhend, bekhend, on je stabilan u glavi. To je najvažniji deo posla, tenis se prvo igra glavom, pa nogama i rukama. Ne mogu mu ništa“, kaže Branislav Vučetić.

Novak Đoković - Sputnik Srbija
Đoković prvi u istoriji sa više od 16.000 poena

Očigledno udar na našeg vrhunskog sportistu nije samo atak na pojedinca. U najsvežijoj doping-aferi sa Marijom Šarapovom, čini se da je ulog mnogo veći. Još jedan u nizu udara na Rusiju, kao supersilu i u sportu. Jer ako im se najbolji pojedinci drogiraju za dostizanje vrhunskih rezultata, takvi su i u ostalim sportovima, u životu, takva je to nacija.

Pošto je Novaku nemoguće napakovati doping-aferu u maniru SAD, taktika je načeti ga po tabloidnoj štampi zbog navodnog flerta sa starletom ili optužiti ga za seksizam. Za superiornog asa to može biti ona peruška koja dodata na ogroman balast slave i održanja dominacije, može urušiti ono što je od najranijeg detinjstva strpljivo gradio. Ili ga bar omesti u direktnom okršaju sa, za Novakov nivo, nedoraslim Marijem, Škotom, koga po potrebi Englezi svojataju kao rođeno čedo. Inače, pre nekoliko godina Britanac je bio taj koji se žalio što žene igraju gren slemove na dva dobijena seta i ne muče se kao muškarci koji igraju na tri.    

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala