Kompletno opljačkan Nacionalni muzej u Palmiri

© AFP 2023 / JOSEPH EID Antički grad Palmira u centralnom delu Sirije, 215 kilometara udaljen od Damaska. Nalazi se pod zaštitom Uneska.
Antički grad Palmira u centralnom delu Sirije, 215 kilometara udaljen od Damaska. Nalazi se pod zaštitom Uneska. - Sputnik Srbija
Pratite nas
Nacionalni muzej u Palmiri kompletno je opljačkan, dok je deo eksponata uništen, a zgrada je teško oštećena u borbama, prenosi ruska novinska agencija RIA Novosti.

Nakon što su vojni inženjeri uspeli da razminiraju istorijski deo grada novinari su ušli u muzej i primetili mnoštvo razbijenih vitrina i skulptura.

Sirijska vojska - Sputnik Srbija
Sirijska vojska u potpunosti oslobodila Palmiru

Pored toga, delimično je oštećena Trijumfalna kapija koju su teroristi DAEŠ–a digli u vazduh, dok je kompletno uništeno sve što je imalo bilo kakve veze sa religioznim vrednostima — Hram Baala i Balšamina, kao i rimski pogrebni stubovi.

Još prošle godine, pre nego što su teroristi okupirali Palmiru, sirijska vojska uspela je da sačuva deo eksponata, međutim, sve što je ostalo ili je uništeno ili je izvezeno van teritorije Sirije.

Prethodno je saopšteno da je sirijska vojska u potpunosti oslobodila Palmiru od DAEŠ—a.

Trenutno vladine snage sprovode deminiranje grada.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala