Putin: Ruski vojnici će uklanjati mine u oslobođenoj Palmiri

© Sputnik / Mihail Klimentьev / Uđi u bazu fotografijaGeneralna direktorka Uneska Irina Bokova i predsednik Rusije Vladimir Putin
Generalna direktorka Uneska Irina Bokova i predsednik Rusije Vladimir Putin - Sputnik Srbija
Pratite nas
Pripadnici ruskog vojnog kontingenta učestvovaće u uklanjanju mina u oslobođenoj sirijskoj Palmiri, rekao je predsednik Rusije Vladimir Putin u telefonskom razgovoru s generalnom direktorkom Uneska Irinom Bokovom, saopštio je portparol ruskog predsednika Dmitrij Peskov.
Drevna Palmira - Sputnik Srbija
Sirijska vojska započela deminiranje Palmire

Prema njegovim rečima, „predsednik Rusije i generalna direktorka međunarodne organizacije su se dogovorili da će Unesko, Rusija i Sirija pod hitno preduzeti neophodne akcije za procenu štete koju su teroristi naneli Palmiri, kao i da će izraditi plan za obnavljanje onoga što može da se obnovi“. 

Bokova je zahvalila Putinu i potvrdila spremnost Uneska za saradnju, dodao je Peskov. 

Putin i Bokova su izrazili nadu da će međunarodna zajednica doprineti obnavljanju Palmire bez obzira na to što je ovaj drevni grad razoren i opljačkan, saopštio je Kremlj. 

Bašar el Asad - Sputnik Srbija
Obnova drevne Palmire čim se uklone mine

Bokova je naglasila da je Unesko već počeo da razrađuje varijante restauracije istorijskih spomenika Palmire i da računa, prevashodno, na blisku saradnju s ruskim Ermitažem. 

Putin je u nedelju razgovarao i sa sirijskim predsednikom Bašarom el Asadom i čestitao mu oslobođenje Palmire. 

Putin je u razgovoru s Asadom naglasio da bez obzira na to što je glavni deo ruskog vojnog kontingenta povučen, ruska avijacija nastavlja da pomaže Siriji u borbi protiv terorizma.

Sirijska vojska - Sputnik Srbija
Sirijska vojska u potpunosti oslobodila Palmiru

Sirijski predsednik je visoko ocenio pomoć ruske avijacije i naveo da bi oslobođenje Palmire bilo nemoguće bez podrške Rusije. 

„Prema rečima Asada, apsolutno je očigledno da se vodi borba za naftu, ali, kako je primetio, nafte je svuda mnogo, a Palmira je jedna jedina“, rekao je Peskov. 

Komanda sirijske armije u nedelju je saopštila da je Palmira oslobođena od terorista DAEŠ-a uz podršku nacionalne sirijske i ruske avijacije. 

Drevni spomenici Palmire jedan su od šest objekata Svetske baštine Uneska u Siriji. Oni su bili pod kontrolom DAEŠ-a od sredine maja prošle godine. 


Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala