Florans Artman u izolaciji i pod stalnim nadzorom

© AFP 2023 / ROBIN VAN LONKHUIJSEN / ANPHapšenje Florens Artman ispred zgrade haškog tribunala
Hapšenje Florens Artman ispred zgrade haškog tribunala - Sputnik Srbija
Pratite nas
Bivša portparolka Haškog tribunala Florans Artman, koja je u četvrtak uhapšena u Hagu uoči izricanja presude Radovanu Karadžiću, nalazi se u izolaciji i pod stalnim je nadzorom u pritvorskoj jedinici UN.

Ona je na fejsbuk stranici koji je postavljena u njeno ime navela da ju je uhapsila policija UN, iako nema nadležnost za to, nakon čega je odvedena u Sheveningen i to u pritvorsku jedinicu UN u kojoj su, kako kaže, smešteni ratni zločinci, prenela je televizija N1.

Florens Artman - Sputnik Srbija
Florens Artman uhapšena ispred Haškog tribunala (video)

Njen branilac Ženel Metro, kako prenosi haška agencija „Sense“, potvrdio je da je upravnik naložio izolaciju i neprekidni nadzor osuđene, što podrazumeva da se svetlo u njenoj ćeliji ne gasi ni tokom noći.

Naredba o takvom tretmanu, kako navodi, izdata je usmeno, bez pisanog traga i bez obrazloženja zašto je sve to neophodno, kao i bez saslušanja osuđene ili njenog branioca.

Prema rečima advokata, on trenutno nema kome da se žali, pošto je uprava pritvora na uskršnjim praznicima.

Artmanova je u zatvorskoj odeći, bez telefona i interneta, a komunikacija joj je ograničena.

Na fejsbuk stranici piše i da je Artmanova uhapšena kao novinarka, a ne kao bivša portparolka Tribunala, kao i da joj je suđeno kao novinarki.

„Štaviše, u njenom slučaju koji je pokrenut bez valjanog pravnog osnova, Tribunal je u isto vreme bio i tužilac i sudija“, dodaje se u postu.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala