Ovo su uslovi za „odmrzavanje“ odnosa Rusije sa Turskom

© Sputnik / Vitaliй Belousov / Uđi u bazu fotografijaPredsednica Saveta Federacije Valentina Matvijenko
Predsednica Saveta Federacije Valentina Matvijenko - Sputnik Srbija
Pratite nas
Predsednica Saveta federacije Rusije Valentina Matvijenko podsetila je da zahlađenje u odnosima između Rusije i Turske nije nastupilo krivicom Rusije i da Ankara treba da izađe u susret Moskvi.
Turska zastava se vijori u izbegličkom kampu sirijskih izbeglica - Sputnik Srbija
Turska — najveća zabluda Evrope

Rusija je kao i pre spremna da „odmrzne“ odnose sa Turskom uz uslov da Ankara prizna svoju odgovornost za obaranje ruskog bombardera Su-24, što još nije izvesno, izjavila je predsednika Saveta federacije Valentina Matvijenko.

„Rusko-turski odnosi, blago rečeno, mogli bi biti bolji. Kao što znate, zahlađenje nije nastupilo našom krivicom. Spremni smo da ih „razmrznemo“ uz uslov da rukovodstvo Turske prizna svoju odgovornost za uništenje ruskog aviona iznad teritorije Sirije. Ipak, sa turske strane, nema ni naznaka tome“, izjavila je predsednica Saveta federacije Valentina Matvijenko.

Zapaljeni automobili u gradu Dijarbakir, Turska - Sputnik Srbija
Turska sve više liči na Siriju

Matvijenkova je navela da je Turska jedina zemlja koja blokira učešće Kurda u međusirijskim pregovaračkom procesu u Ženevi.

„Ova pozicija je u raskoraku sa rezolucijom UN, ali je Ankara istrajna u tome. To, naravno, sprečava napredak mirovnog procesa u Siriji, konsolidaciju snaga koje se bore protiv međunarodnog terorizma“, izjavila je ona.

Prema rečima predsednice Saveta federacije, stvara se utisak da je danas „jedan deo turskih političara preplavljen uspomenama na veličinu stare Osmanske imperije“.

„Međutim, trezveni, odgovorni političari, treba da znaju i sećaju se istorije svoje zemlje u celini, a ne samo onih delova koji izazivaju nostalgiju. Inače, postoji opasnost da naprave iste greške“, rekla je ona.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala