Tajna Kerijevog kofera (video)

© REUTERS / Maxim ZmeyevDžon Keri
Džon Keri - Sputnik Srbija
Pratite nas
Treća poseta američkog državnog sekretara Džona Kerija Moskvi u poslednjih godinu dana izazvala je veliku pažnju ruskih i svetskih medija.

Zvanična predstavnica Ministarstva inostranih poslova Rusije Marija Zaharova obelodanila je najpopularnija pitanja koja su poslednjih sati stizala od svetskih medija, ali je istovremeno otkrila „insajdersku“ informaciju da se ruski šef diplomatije Sergej Lavrov na zajedničkoj konferenciji za novinare pojavio noseći ceduljicu, a Keri fasciklu.

„Vremenski su govorili isto“, napisala je Zaharova na svom profilu na Fejsbuku, potkrepljujući svoje reči fotografijom.

Darю insaйd))) Lavrov vыhodit na press-konferenciю s listočkom. Kerri — s papkoй. Po vremeni govorяt odinakovo.

Posted by Maria Zakharova on četvrtak 24. mart 2016.

Novinare je, prema njenim rečima, najviše zanimalo koliko je novca Keri doneo u koferu koji je nosio kada je izlazio iz aviona. Šta je u njemu bilo, ako nije novac? Da li se u koferu ili u futroli od gitare može izneti Savčenkova? Šta je Keri (za rođendan) poklonio Lavrovu, ako nije gitaru?

Na početku razgovora sa Kerijem ruski predsednik Vladimir Putin je obratio pažlju na činjenicu da je američki državni sekretar sam izneo svoje stvari iz aviona, i našalio se da je „doneo novac za trgovanje sa Rusijom“.

Džon Keri - Sputnik Srbija
Šta će Keriju gitara u Moskvi?

„Kada sam video da izlazite iz aviona i da sami nosite svoje stvari, malo sam se uznemirio. S jedne strane, to je demokratski, a s druge strane, mislim: mora da je u SAD veoma loša situacija, čak nema nikog da pomogne državnom sekretaru da iznese kofer. Zatim sam razmislio: možda je u tom koferu nešto vredno što niste mogli drugima da poverite. Izgleda da ste novac doneli, verovatno da biste bolje sa nama trgovali o ključnim pitanjima“, našalio se Putin.

Samыe populяrnыe voprosы poslednih časov ot mirovoй pressы: 1. Skolьko deneg privёz Kerri v čemodane, s kotorыm shodil…

Posted by Maria Zakharova on četvrtak 24. mart 2016.

Keri je obećao Putinu da će mu pokazati šta ima u koferu tokom susreta u „četiri oka“.

„Mislim da će vas to iznenaditi. Biće to prijatno iznenađenje“, nadovezao se Keri.

Kasnije je, međutim, odbio da novinarima otkrije tajnu šta sadrži njegov kofer.

„To je tajna. Samo predsednik Putin i ja znamo šta se tamo nalazi“, rekao je Keri.

Slučaj — gitara

Ruski predsednik Vladimir Putin i američki državni sekretar Džon Keri - Sputnik Srbija
SAD žele da se vrate normalnom dijalogu sa Moskvom

Keri je u Moskvu stigao sa gitarom. Novinari su odmah počeli da se interesuju da li je to rođendanski poklon za ruskog šefa diplomatije. Enigmu je rešila — Zaharova.

„Otkrivam tajnu gitare koju je u rukama izneo član američke delegacije nakon sletanja državnog sekretara SAD u Moskvi. Nas su zatrpali pitanjima da li je ona poklon Sergeju Lavrovu za rođendan. Nije. To je lična gitara DŽ. Kerija, koju on nosi svuda po svetu“, napisala je Zaharova na svom profilu.

Keri je kasnije potvrdio njene reči — zbog ljubavi prema muzici, on se od gitare gotovo ne odvaja čak ni na putovanjima.

„Što se tiče moje gitare, ja je nosim uvek sa sobom. Kada imam priliku da vežbam, a potrebno mi je da vežbam mnogo, trudim se da to i radim“, otkrio je američki diplomata.

Itak! Raskrыvaю sekret gitarы, kotoraя pokinula samolёt v rukah člena amerikanskoй delegacii posle prilёta Gossekretarя…

Posted by Maria Zakharova on četvrtak 24. mart 2016.

Keri je rekao da je gitaru počeo da svira još u školi, a da se na Jutjub mogu naći snimci kako je svirao sa svojim malim džez-bendom u garaži.

„To, naravno, nije baš kvalitetna muzika, ali ja se trudim da sviram samo za sebe“, dodao je on.

Rođendanska čestitka

Vladimir Putin, Sergej Lavrov i Džon Keri u Kremlju - Sputnik Srbija
Obama spreman da ukine sankcije Rusiji, ako...

Šta je Keri poklonio Lavrovu za rođendan nije obelodanjeno, ali čestitka nije izostala.

„Nadam se da će naš današnji razgovor biti uspešan. Želim da iskoristim ovaj trenutak da ti čestitam rođendan. Nadam se da će ti ovaj datum dati dodatnu mudrost u našem razgovoru. Sa 39 godina izgledaš odlično“, rekao je Keri.

Lavrov se zahvalio na čestitkama i šaljivo odgovorio:

„Džone, hvala, ali ako se mudrost meri brojem rođendana, onda vas ne mogu sustići“, rekao je Lavrov.

Američka delegacija je te reči dočekala sa osmehom.

„Sve dok poštujete starije“, doskočio je Keri Lavrovu.

Lavrov je 21. marta proslavio 66. rođendan, dok je Keri krajem prošle godine napunio 72 godine.

Džon Keri i Sergej Lavrov - Sputnik Srbija
Keri čestitao Lavrovu 39. rođendan

Bez Rusije nema rešenja

Keri se u Moskvi sastao sa Putinom, Lavrovom i kosmonautima. Razgovor sa ruskim predsednikom trajao je četiri sata, a na dnevnom redu bila su sva ključna međunarodna pitanja — situacija u Siriji, kriza u Ukrajini, problemi koji su u vezi sa protiv-raketnom odbranom i sa sporazumom o raketama srednjeg i malog dometa, kao i sa širenjem NATO-a.

Keri je ocenio da su razgovori sa Putinom i Lavrovom bili „produktivni“.

Poslednji događaji u geopolitičkoj areni pokazali su da je bez učešća Rusije nemoguće rešiti bilo koji problem, i da upravo Moskva pomaže da se pronađu diplomatska rešenja problema ili da se napori strana usmere u konstruktivnom pravcu. Zbog toga nije iznenađujuće što je američki državni sekretar postao čest gost u ruskoj prestonici.

 

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala