Barsa plače. Nema više Johana Krojfa (video)

© REUTERS / Albert Gea/FilesJohan Krojf
Johan Krojf - Sputnik Srbija
Pratite nas
Danas je preminuo jedan od najboljih fudbalera svih vremena — Johan Krojf. Napustio je svet posle duge i teške bolesti u svojoj 68. godini.

Prošle godine je Krojfu dijagnostikovan rak pluća. Krenule su terapije, posle kojih je izjavio da je dobio prvo poluvreme utakmice sa opakom bolešću, ali utakmicu nije uspeo, na žalost svih ljubitelja fudbala širom sveta. Preminuo je u Barseloni u kojoj je živeo.

Za Johana Krojfa se kaže da je bio začetnik modernog fudbala. U svojoj izuzetno uspešnoj karijeri nastupao je za Ajaks i Barselonu, sa kojima je ostvario najveće uspehe u svojoj karijeri, Los Anđelos Asteks, Vašington diplomats, Levante i Fejnord. 

Sa ekipom Ajaksa je osvoji 3 titule evropskog prvaka 1971, 1972. i 1973. godine i 6 titula prvaka Holandije. Sa Barselonom je osvojio Prvenstvo i Kup Španije. 

​Sa reprezentacijom Holandije igrao je i finale Svetskog prvenstva 1974. godine, koje je izgubio od domaćina Zapadne Nemačke. 

Kao trener je tri godine vodio Ajaks (1985–1988) i osvojio je dva prvenstva Holandije, te Kup kupova (1987), a potom je proveo osam godina na klupi Barselone sa kojom je 1992. godine osvojio prvi naslov evropskog prvaka za „ponos Katalonije“. Uz to je četiri godine kao trener Barselone zaredom osvajao naslov španskog prvaka (1991–1994), a 1994. je bio finalista Lige šampiona.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala