Zašto je Belgija oslobodila potencijalnog teroristu-samoubicu?

© REUTERS / Christian HartmannBelgijske snage bezbednosti na ulicima posle terorističkog napada u Briselu
Belgijske snage bezbednosti na ulicima posle terorističkog napada u Briselu - Sputnik Srbija
Pratite nas
Belgija je saznala da je Turska deportovala budućeg samoubicu Ibrahima el Bakrauija Holandiji tek kada je njegov avion sleteo na amsterdamski aerodrom Shiphol, izjavio je belgijski ministar pravde Kun Hens.

„Smatramo da je Turska deportovala ovog čoveka jer je bio uhapšen blizu sirijske granice, bili smo obavešteni o njegovom izručivanju tek pošto je to bilo učinjeno. Ovog čoveka su smestili u avion za Shiphol, a o tome su nas obavestili tek nakon sletanja aviona. Imao je belgijske dokumente i kao običan Belgijanac je doputovao u Holandiju“, rekao je Hens novinarima posle zasedanja ministara unutrašnjih poslova i pravde zemalja Evropske unije. 

On je naveo da je belgijska ambasada u Turskoj bila informisana o hapšenju El Bakrauija pre njegovog deportovanja. 

Predsednik Turske Redžep Tajip Erdogan - Sputnik Srbija
Erdogan: Jedan od napadača uhvaćen u Turskoj prošle godine

„Neću reći da belgijska ambasada nije bila informisana pre 14. jula da je građanin uhapšen, ali to je bilo samo formalno obaveštenje u kojem su nam saopštili zbog čega se to dogodilo. Više nismo dobijali nikakva saopštenja. To je bilo krajem juna. I zatim je 14. jula on poslat bez daljeg obaveštenja i saopštenja da će biti izručen. Jedino što smo znali krajem juna jeste da je bio uhapšen pored sirijske granice, ništa više od toga“, izjavio je ministar pravde Belgije. 

Predsednik Turske Redžep Tajip Erdogan saopštio je u sredu da su turske vlasti u provinciji Gaziantel na granici sa Sirijom uhapsile jednog od terorista koji su izveli teroristički napad u Briselu. To se dogodilo u junu 2015. godine, nakon čega je on deportovan u Belgiju. 

Prema rečima Erdogana, belgijske vlasti su tog čoveka oslobodile bez obzira na upozorenja Ankare da je on „povezan s inostranim teroristima“. 

 

 

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala