Izbeglice se spaljuju na grčkoj granici

© REUTERS / Kostas TsironisIzbeglice se samospaljuju u kampu Idomeni ma grčko-makedonskoj granici
Izbeglice se samospaljuju u kampu Idomeni ma grčko-makedonskoj granici - Sputnik Srbija
Pratite nas
Izbeglice i migranti ponovo su danas protestovali u kampu kod Idomenija na granici između Grčke i Makedonije i na grčkim ostrvima u blizini turske obale.
Izbeglički kamp u Kaleu - Sputnik Srbija
Izbeglice iz Irana zašile usta zbog uklanjanja kampa u Kaleu (video)

Neki među njima pribegli su očajničkim merama, pa su se spaljivali pred kamerama. Neki od njih nosili su transparente na kojima je pisalo: „Žao nam je za Brisel“.

Nekoliko stotina demonstranata utaborilo se na granici prekinuvši lanac snabdevanja koje su organizovale dobrotvorne organizacije za šatorsko naselje tražeći da se granica ponovo otvori.

© REUTERS / Kostas TsironisIzbeglice se samospaljuju u kampu Idomeni na grčko-makedonskoj granici
Izbeglice se samospaljuju u kampu Idomeni na grčko-makedonskoj granici - Sputnik Srbija
Izbeglice se samospaljuju u kampu Idomeni na grčko-makedonskoj granici

Istovremeno, oko 150 migranta je blokiralo jednu traku auto-puta i nadvožnjaka kod obližnjeg grada Polikastro, ogranizujući demonstracije ispred malog hotela u kome se uglavnom nalaze radnici dobrotvornih organizacija, prenosi AP.

Mislim da je ovo pogrešno, moramo da uđemo u program relokacije, to je jedino rešenje — rekao je za AP Bajan el Asaf, dvadesetjednogodišnji Sirijac iz Homsa, koji se nalazi u Idomeniju sa roditeljima, sestrom i bratom i nada se da će stići u Nemačku ili Holandiju.

Uslovi u izbegličkom kampu u Idomeniju se stalno pogoršavaju posle višednevne kiše koja je teren pretvorila u blatište, a u utorak se jedan mladi Sirijac zapalio u znak protesta zbog neizdržljive situacije — 
„Žao nam je za Brisel“.

Avganistanski migranti na severnoj grčkoj granici u mestu Idomeni, utorak, 23. februara, 2016 - Sputnik Srbija
Kuda sada idu izbeglice (foto)

„Otišao sam iz Sirije kako bih otišao u Nemačku, ne da budemo ovde“, rekao je jedan od njih koji kaže da se ne slaže sa protestima, ali da su okolnosti navele ljude da demonstriraju.

Manji protesti izbili su i u tri kampa na tri grčka ostrva, gde uhapšeni migranti i izbeglice čekaju da budu vraćeni u Tursku.

Od nedelje, kada je stupio na snagu sporazum između Turske i EU, vlasti u Grčkoj hapse sve izbeglice i migrante koji stižu u njihovu zemlju, ali još uvek se ne zna kada će početi deportacija.    

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala