Odluku o razmeni Savčenkove može doneti samo Putin

© Fotohost-agentstvo / Uđi u bazu fotografijaPortparol Kremlja Dmitrij Peskov
Portparol Kremlja Dmitrij Peskov - Sputnik Srbija
Pratite nas
Portparol Kremlja Dmitrij Peskov prokomentarisao je predlog ukrajinskog predsednika Petra Porošenka o razmeni dvojice zarobljenika za ukrajinskog pilota Nadeždu Savčenko rekavši da će Rusija nastaviti da se ponaša u skladu sa zakonodavstvom, a da bilo koju drugu odluku može doneti isključivo predsednik Vladimir Putin.

Prethodno je Porošenko saopštio da je Kijev spreman da za Nadeždu Savčenko preda dva ruska zarobljenika uhapšena zbog učešća u oružanoj agresiji prema Ukrajini.

Ukrajinski pilot - Nadežda Savčenko - Sputnik Srbija
Nadežda Savčenko osuđena na 22 godine zatvora

„Odmah nakon završetka sudskog procesa spreman sam da obezbedim njihov povratak u Rusiju, što je u skladu sa Minskim sporazumom“, napisao je Porošenko na svom fejsbuk profilu.

On je takođe napisao da Ukrajina nikada neće priznati odluku ruskog suda prema ukrajinskom pilotu Nadeždi Savčenko.

„Ukrajina nikada, naglašavam nikada neće priznati ni sudski proces kao ni odluku ruskog suda u slučaju Savčenko“, napisao je Porošenko.

On je dodao da veruje u uspeh zajedničkih napora kako bi se Savčenkova vratila u Ukrajinu.

Donjecki sud Rostovske oblasti Ruske Federacije izrekao je kaznu od 22 godine zatvora ukrajinskom pilotu Nadeždi Savčenko zbog pogibije ruskih novinara, kao i zbog nezakonitog prelaska ruske granice, naglasivši da je taj postupak motivisan mržnjom prema ruskom narodu.

Zaharova: Kijev se pogubio u informativnoj kampanji

Portparolka Ministarstva inostranih poslova Rusije Marija Zaharova smatra da su se ukrajinske vlasti pogubile u sopstvenoj informativnoj kampanji kada je reč o slučaju Savčenko.

„Prvo je Porošenko rekao da je spreman na razmenu ruskih zarobljenika za Nadeždu Savčenko i da je to u skladu sa Sporazumom iz Minska. Međutim, nakon 40 minuta, Ministarstvo inostranih poslova Ukrajine saopštilo je da odluka suda kršenje Minskog sporazuma i zatražilo poništenje presude. Dakle, o čemu se radi? O poništavanju odluke ili razmeni zarobljenika?“, zapitala se Zaharova.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala