Ukrajinski neonacisti razbili policiju na LGBT događaju (video)

© Wikipedia / Youtube///Accidents newsSukob ukrajinskih neonacista sa policijom u Lavov
Sukob ukrajinskih neonacista sa policijom u Lavov - Sputnik Srbija
Pratite nas
Ukrajinska interventna policija pokazala se beskorisnom u sukobu protiv ultranacionalista u gradu Lavov, jer nisu uspeli da zaštite skup LGBT populacije niti da uhapse ikoga od osumnjičenih. Nakon sukoba sa neonacistima, policija se povukla.

Uprkos sudskoj zabrani javnog okupljanja lezbijskih, gej, biseksualnih i transrodnih osoba (LGBT) manji deo aktivista odlučio je da ipak organizuje „privatni skup“ ispred hotela „Dnjestar“ na događaju nazvanom „Festival jednakosti“.

Kijev, Ukrajina, protesti - Sputnik Srbija
Sukob radikalnih demonstranata i policije u Kijevu

Organizatori su angažovali privatno obezbeđenje na ulazu u konferencijsku salu, gde je festival, na kome je bilo registrovano 200 učesnika, trebalo da počne. Osim toga, lokalna policija pojačala je bezbednost festivala za koji je planirano da se održi iza zatvorenih vrata, gde je kao glavni događaj najavljena izložba postera posvećenih ženskim i manjinskim pravima.

Međutim, festival nije ni počeo jer je gomila mladih nacionalista, od kojih su neki prekrili lice „fantomkama“, opkolila hotel zahtevajući od vlasti da spreče njegovo održavanje.

„Blokirani smo u hotelu“, napisala je na Fejsbuku organizatorka festivala Olena Ševčenko.

Desni sektor - Sputnik Srbija
Estonija: „Desni sektor“ lovi „kremaljske slavuje“

„Policija ne želi da reaguje, kažu da su se svi ti ljudi sa maskama okupili da bi se sreli sa prijateljima“, dodala je ona.

Više policijskih jedinica bilo je raspoređeno u hotelu, iako su vlasti, pod pritiskom, otkazale događaj. Policija je kasnije objasnila da je primila anonimnu dojavu o bombi. Kontradiverziona policijska jedinica je stigla u hotel, a prisutni su izvedeni.

Dok su se učesnici festivala ukrcavali u autobuse uz pomoć policajaca, ultranacionalisti su počeli na njih da bacaju petarde i kamenice, pokušavajući da se probiju kroz policijski kordon uzvikujući: „Ubiti, ubiti!“.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala