Vrata pakla: Sedam najzanimljivijih kratera na svetu (foto)

© Foto : Wikipedia/Tormod SandtorvThe Door to Hell, a burning natural gas field in Derweze, Turkmenistan
The Door to Hell, a burning natural gas field in Derweze, Turkmenistan - Sputnik Srbija
Pratite nas
Svet je ispresecan pukotinama i kraterima, prirodnim i veštačkim. Pogledajte gde se nalaze Vrata pakla, gde je najveći krater koji je nastao udarom asteroida i odakle potiču „krvavi dijamanti“.

Rudnik dijamanata Mir

© Sputnik / Aleksandr Utkin / Uđi u bazu fotografijaPovršinski kopovi rudnika dijamanata Mir u blizini grada Mirni
Površinski kopovi rudnika dijamanata Mir u blizini grada Mirni - Sputnik Srbija
Površinski kopovi rudnika dijamanata Mir u blizini grada Mirni

Rudnik dijamanata Mir u Jakutiji dubok je 525 metara i ima prečnik od 1.200 metara. Otvoren je 1955. godine, nakon rudnika Zarnica u Jakutiji 1954. godine, u susret zahtevu SSSR-a za proizvodnjom industrijskih dijamanata. Rudnik otvorenih kopova proizvodio je oko dva miliona karata dijamanata godišnje, a zatvoren je 2001. godine.

Rudnik Kimberli u Južnoj Africi

© Foto : Wikipedia/Irene2005 Rudnik dijamanata otvorenih kopova (poznat kao „velika rupa“ ili rudnik Kimberli) u gradu Kimberli u Južnoj Africi.
Rudnik dijamanata otvorenih kopova (poznat kao „velika rupa“ ili rudnik Kimberli) u gradu Kimberli u Južnoj Africi. - Sputnik Srbija
Rudnik dijamanata otvorenih kopova (poznat kao „velika rupa“ ili rudnik Kimberli) u gradu Kimberli u Južnoj Africi.

Širine 500 metara rudnik Kimberli u Južnoj Africi, takođe poznat kao „velika rupa“, prvi put je iskopan 1871. u doba zlatne groznice na farmi braće De Birs. Rudarski radovi na lokalitetu završeni su 1914. godine, a turistička atrakcija postaje ’60-ih godina 20. veka. Kompanija „De Birs“ je 2015. prodala svoju poslednju preostalu imovinu u gradu Kimberli, koji je u 19. veka bio centar istraživačke groznice. U poslednje vreme ime grada je postalo sinonim za 2.003 procesa koji su pokrenuti kako bi se sprečila nelegalna prodaja „krvavih dijamanata“.

Vrata pakla, Turkmenistan

© Flickr / Martha de Jong-LantinkVrata pakla u Darvaziju u Turkmenistanu
Vrata pakla u Darvaziju u Turkmenistanu - Sputnik Srbija
Vrata pakla u Darvaziju u Turkmenistanu

Vrata pakla su nastala 1971. godine, kada su pronalazači nafte u SSSR-u vršili bušenja na lokaciji blizu Derveze u Turkmenistanu, u uverenju da se ispod nalazi nafta. Kada je naftna platforma propala u veliki krater, ispostavilo se da lokalitet sadrži prirodni gas, od kojeg su geolozi strahovali da može otrovati lokalno stanovništvo svojim štetnim emisijama. U cilju sprečavanja širenja, stručnjaci su ga zapalili, sa neočekivanim rezultatom — rupa gori i danas.

Krater Sedan, SAD

© Foto : Wikipedia/Federal Government of the United StatesSedan Krater u SAD
Sedan Krater u SAD - Sputnik Srbija
Sedan Krater u SAD

Krater Sedan je nastao kao rezultat podzemnog nuklearnog testa sprovedenog 6. jula 1962. u Nevadi. Izbacio je 12 miliona tona zemlje u nebo i stvorio krater preko 100 metara dubok i 390 metara širok.

Moraj ruševine u Peruu

© Foto : Wikipedia/Philipp Weigell Poljoprivredne terase Inki na Moraju
Poljoprivredne terase Inki na Moraju - Sputnik Srbija
Poljoprivredne terase Inki na Moraju

Moraj je arheološko nalazište na jugoistoku Perua, oko 50 kilometara severozapadno od Kuska, a sagradila ga je civilizacija Inka. Konstrukcija se sastoji od kružnih udubljenja povezanih stepeništem na više nivoa. Najveće rupe su na oko 150 metara dubine, a smatra se da su ih Inke koristile za poljoprivredna istraživanja.

Velika plava rupa u Belizeu

© Flickr / 2il orgVelika plava rupa u Belizeu
Velika plava rupa u Belizeu - Sputnik Srbija
Velika plava rupa u Belizeu

Veliki plava rupa je podvodni ponor obale Belize, deo koralnog grebena Belizea. Rupa je širine više od 300 metara, dubine 125 metara, a veruje se da je najveća te vrste. Formirala se tokom nekoliko ledenih događaja, koji su počeli pre više od 150.000 godina.

Vredefort krater u Južnoj Africi

© Foto : Wikipedia/Júlio ReisPrstenovi Vredefort kratera
Prstenovi Vredefort kratera - Sputnik Srbija
Prstenovi Vredefort kratera

Vredefort krater je formiran kada je asteroid udario Zemlju pre oko dve milijarde godina. To je najveći krater na Zemlji nastao udarom asteroida, i veruje se da je imao oko 300 kilometara u prečniku u trenutku formiranja.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala