Erdogan protiv postojanja stalnih članica UN

© AP Photo / Murat Cetinmuhurdar, Presidential Press ServicePredsednik Turske Redžep Tajip Erdogan
Predsednik Turske Redžep Tajip Erdogan - Sputnik Srbija
Pratite nas
Turski predsednik Redžep Tajip Erdogan pozvao je na reformu Saveta bezbednosti UN koja bi podrazumevala proširenje Saveta na 20 članica i nepostojanje stalnih članica.
Dva turska vojnika na mestu eksplozije u Ankari, 13. marta 2016. godine - Sputnik Srbija
Turska: Istina o terorizmu — samo kako vlast kaže

„Taj sistem treba reformisati. Zamislite samo, pet stalnih i deset nestalnih članica SB UN. One će izvršavati dužnost još dve godine. U SB UN ulaze Rusija, Velika Britanija, Francuska, SAD i Kina. Tamo nema predstavnika Afrike. Oni takođe treba da budu zastupljeni u toj strukturi. Nema ni predstavnika Južne Amerike. Sa verske tačke gledišta, u toj petorki nema nijedne muslimanske zemlje, nema ni predstavnika budista. U SB UN treba da budu naizmenično predstavnici svih 196 zemalja (sada su u sastavu UN 193 zemlje — prim. red)“, rekao je Erdogan u govoru aktivistima omladinskih organizacija u Istanbulu.

Kako prenosi agencija Anadolija, prema rečima Erdogana, „ne treba da postoje stalne ili nestalne članice“, a „SB treba da ima 20 zemalja koje će se stalno menjati“.

Predsednik Turske kritikovao je SB UN i povodom toga što je na vlasti u Siriji još uvek Bašar el Asad.

„Radi se o Siriji gde je ubijeno 500 hiljada ljudi. Tu je surovi Asad koji je pokrenuo državni teror. Zapravo, trebalo bi mu suditi u Hagu, ali međunarodna zajednica se zasad nije složila s tim“, rekao je Erdogan i upitao: „Zar je to moguće? Kakav je to svet? Kakav je to Savet bezbednosti UN?“

On je dodao da Turska „neće ostaviti same sirijske Turkmene na granici i da će nastaviti da za njih čini sve što je u njenoj moći“.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala