Za 100 godina nestaće devet država

© European map graphic for 2015 / contesteurovision.tvMapa prilikom otkrivanja rasporeda glasanja
Mapa prilikom otkrivanja rasporeda glasanja - Sputnik Srbija
Pratite nas
Istorija pokazuje da države mogu da nastanu, ali i nestanu iz različitih razloga. Dok je 20. vek doneo raspad Austrougarske, Otomanskog carstva i Sovjetskog Saveza, stručnjaci smatraju da bi slično moglo da se dogodi i u ovom veku nekim danas poznatim državama.

Portal „Top-tens“ smatra da je moguće da devet država — Kiribati, Holandija, Velika Britanija, Kanada, Južni Sudan, Tajvan, Palestina, Severna Koreja, Haiti — neće postojati u današnjem obliku za 100 godina, 2115. godine, bilo zbog prirodnih katastrofa, bilo iz političkih razloga.

Andrej Kortunov, direktor Ruskog saveta za međunarodne poslove - Sputnik Srbija
Kako sprečiti da se Ukrajina raspadne

Kiribati, ostrvska država u Tihom okeanu, zbog povećanja nivoa mora mogla bi da nestane kao što se dogodilo sa njegova dva ostrva.

Predsednik ove zemlje je već počeo evakuaciju stanovnika sa nekih ostrva nakon ciklona Pem i uputio je zvaničan zahtev Australiji, Novom Zelandu i Fidžiju da prihvate stanovnike Kiribata kao trajne izbeglice.

Klimatske promene mogle bi da deluju pogubno po Holandiju koja se većim delom nalazi ispod nivoa mora, navodi sajt.

Ali za razliku od Kiribatija, Holandiji ne preti samo rast nivoa mora, već je pravi problem što neki nasipi koji je čuvaju od mora, sprečavaju oticanje poplavnih voda.

U tekstu se navodi i da usled češćih poziva na referendume, Velika Britanija odnosno Ujedinjeno Kraljevstvo do 2115. godine možda neće postojati u današnjem obliku.

Turski predsednik Redžep Tajip Erdogan u nezgodnoj situaciji. - Sputnik Srbija
Turskoj se ne pišu dobri dani

Za Kanadu bi, kako piše, gubitak Kvebeka, gde živi četvrtina kanadske populacije, uglavnom francuske nacionalnosti, mogao da dovede do raspada preostalog dela zemlje pod pritiskom regionalnih razlika i separatističkih pokreta.

Kada je reč o Tajvanu, kaže se da je samo pitanje vremena kada će ovo ostrvo biti pripojeno Kini u svakom pogledu.

Neki stručnjaci smatraju da je samo pitanje vremena kada će se Severna Koreja urušiti, a kada se to, kaže sajt, neizbežno dogodi nešto pre 2115. godine, Južna Koreja će biti spremna da vrati Sever u ujedinjenu zemlju.

Dok većina svetskih sila ne priznaje Palestinu kao državu, više od dve trećine članica UN su to učinile. Ipak, u kombinaciji sa neprijateljskim Izraelom i značajnom nestabilnošću u ovom regionu, slabost palestinske uprave će verovatno rezultirati time da 2115. godine Palestina verovatno neće postojati kao državni entitet, navodi portal „Top-tens“.

Vladimir Putin - Sputnik Srbija
Putinov integralni govor u UN

Južni Sudan, najmlađa država na svetu, verovatno će biti i najkratkotrajnija. U devet od deset njegovih provincija besne sukobi, a ukoliko se ne postigne politički i međuetnički dogovor, zemlja teško da će opstati u narednih sto godina.

Ako postoji neka država loše sreće, onda je to Haiti. I dok se zemlja ranije suočavala sa etničkim čišćenjem i sukobima, danas sve više oseća posledice klimatskih promena.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala