Umro jedan od graditelja ruskog nuklearnog štita

© Sputnik / Maksim Blinov / Uđi u bazu fotografijaArkadij Briš, tvorac ruskog nuklearnog štita
Arkadij Briš, tvorac ruskog nuklearnog štita - Sputnik Srbija
Pratite nas
Legendarni konstruktor Arkadij Briš, koji je dao ogroman doprinos stvaranju „nuklearnog štita“ Rusije i učestvovao u izgradnji prve sovjetske atomske bombe umro je u subotu.

Tu vest potvrdio je institut na kome je Briš radio. Legenda ruskog atomskog projekta, jedan od stvaralaca privih primeraka nuklearnog oružja u Rusiji, istaknuti naučnik i organizator nauke i tehnike, Arkadij Adamovič uživao je ogromni ugled i poštovanje.

Pribor - Sputnik Srbija
Ruski nuklearni perpetuum mobile — da, moguće je (foto)

Kako se ističe u saopštenju Sveruskog naučno-istraživačkog instituta automatike „Nikolaj Duhov“, koji radi u okviru korporacije „Rosatom“, malo je ljudi koji se mogu porediti s Brišom po doprinosu koji su dali odbrambenoj sposobnosti Rusije, a njegovi radovi i originalna konstruktorska rešenja našli su primenu u najboljim tipovima ruskog nuklearnog oružja.

Uz neposredno učešće Briša izgrađen je prvi eksplozivni sistem sa spoljnim impulsivnim neutronskim izvorom, napravljena mnogobrojna nuklearna municija, razvijeni sistemi automatike i kontrole.

Briš je rođen 14. maja 1917. godine u Minsku. Završio je fizički fakultet Beloruskog državnog univerziteta. Tokom Drugog svetskog rata bio je obaveštajac u partizanskom odredu, a odlikovan je za učešće u borbenim operacijama. Posle rata kao saradnik Instituta mašinogradnje AN SSSR uključen je u izgradnju prve sovjetske atomske bombe.

Od 1947. do 1955. radio je u KB-11, što je danas Ruski federalni nuklearni centar, a od 1955. radio je u Institutu Duhova prvo kao zamenik, a onda kao glavni konstruktor i počasni naučni rukovodilac. Nosilac je brojnih najviših odlikovanja.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala