Dogovor pao: Grčka vraća ilegalne migrante u Tursku

© REUTERS / Michalis KaragiannisRefugees and migrants walk after disembarking from the passenger ferry Eleftherios Venizelos from the island of Lesbos at the port of Piraeus, near Athens, Greece, December 26, 2015
Refugees and migrants walk after disembarking from the passenger ferry Eleftherios Venizelos from the island of Lesbos at the port of Piraeus, near Athens, Greece, December 26, 2015 - Sputnik Srbija
Pratite nas
Evropska unija će početi da se vraća ilegalne imigrante koji dolaze u Grčku iz Turske počev 20. marta u skladu sa dogovorom koji su postigli o migrantima Brisel i Ankara.
Samit EU-Turska u Briselu - Sputnik Srbija
Lideri EU postigli dogovor sa Turskom

Evropska unija će početi da vraća ilegalne imigrante od 20. marta u sklopu sporazuma postignutog sa Turskom, izjavio je u petak češki premijer Bohuslav Sobotka.

„Sporazum sa Turskom je odobren. Da se vrate svi ilegalni imigranata koji dolaze u Grčku iz Turske počev od 20. marta“, tvitovao je Sobotka iz Evropskog saveta u Briselu.

Prema privremenom sporazumu, Brisel je obećao da će prihvatiti svaku legalnu sirijsku izbeglicu za svakog migranta bez dokumenata koji će bit vraćen Turskoj, po principu jedan-za-jedan.

Evropska unija sledeće sedmice počeće da isplaćuje Ankari tri milijarde evra za prijem izbeglica, saopštio je premijer Turske Ahmet Davutoglu. 

„Evropska unija će početi proces isplaćivanja tri milijarde evra za prijem izbeglica već sledeće sedmice, a mi ćemo odmah početi da koristimo taj novac. On nije namenjen za naše potrebe, nego za potrebe izbeglica. Na dnevnom redu je izdvajanje dodatne tri milijarde evra, o tom pitanju će se još razgovarati“, rekao je Davutoglu na konferenciji za novinare u Briselu, gde je održan samit EU o problemima migracija. 

Premijer Turske je izjavio da će otvaranje novih pristupnih poglavlja u pregovorima s Evropskom unijom ubrzati proces prijema Turske u tu zajednicu. 

„Dogovarili smo se o otvaranju novog, 33. poglavlja u pregovorima o stupanju Turske u EU (posvećenog budžetskoj i finansijskoj politici). Nadamo se da će to ubrzati proces prijema Turske u EU. Biće takođe ubrzano otvaranje ranije blokiranih pregovaračkih tačaka. Važan korak biće prelazak na bezvizni režim sa zemljama EU koji će, kako računamo, biti uveden u junu. Moramo da ispunimo 72 kriterijuma za to, 38 je već ispunjeno“, rekao je Davutoglu. 

Visoki turski zvaničnik je izjavio da će vraćanje migranata u Tursku početi 4. aprila, prenosi Rojters. Premijer Finske potvrdio da su lideri dve zemlje postigli dogovor o zaustavljanju nelegalne migracije.

Komisija EU bi za nedelju dana trebalo da pripremi spisak projekata kako bi se ubrzalo slanje pomoći Turskoj za migrante.

Nacrt sporazuma predviđa ubrzanje priprema za otvaranje novih pregovaračkih poglavlja u pregovorima Ankare i Brisela, i to tako da do kraja juna bude otvoreno Poglavlje 33 o budžetu i finansijama.

Kancelarka Nemačke Angela Merkel - Sputnik Srbija
Mađarska i Slovačka i dalje ne prihvataju turske izbeglice

Predsednik Evropskog saveta Donald Tusk spreman je da nacrt dogovora sa Turskom o suzbijanju nelegalne migracije preda danas na odobrenje liderima 28 zemalja-članica Evropske unije, javio je ranije Rojters.

Tusk je, nakon prepodnevnih pregovora sa turskim premijerom Ahmetom Davutogluom, organizovao nastavak razgovora i za vreme ručka, prenosi britanska agencija, pozivajući se na izvore EU.

Prema predloženom sporazumu, Ankara će prihvatiti sve nelegalne migrante koji su prešli u Grčku, uključujući i sirijske izbeglice, ukoliko EU preuzme neke sirijske izbeglice i novčano nagradi Tursku, uvede bezvizni režim putovanja i obezbedi napredak Ankare u pregovorima o pristupanju EU.

Vest je potvrdio i premijer Finske Juha Supila, koji je na Tviteru naveo da su lideri EU postigli dogovor sa Turskom o zaustavljanju nelegalne migracije.

„Dogovor sa Turskom je odobren“, naveo je Sipila.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala