Uhapšen mozak napada u Parizu (video)

© REUTERS / Police Nationale/Handout Salah Abdelslam
Salah Abdelslam - Sputnik Srbija
Pratite nas
Trojica osumnjičenih, među kojima je i glavni osumnjičeni za terorističke napade u Parizu Salah Abdeslam, uhapšena su tokom policijske operacije u Briselu u petak, izjavio je premijer Belgije Šarl Mišel na zajedničkoj konferenciji s francuskim predsednikom Fransoa Olandom.

​Ministar unutrašnjih poslova Belgije Jan Jambon odobrio je izručenje Francuskoj glavnog osumnjičenog za terorističke napade u Parizu Salaha Abdeslama. 

Predsednik Francuske Fransoa Oland prethodno je izjavio da će Francuska tražiti od Belgije da joj izruči glavnog osumnjičenog za terorističke napade u Parizu, kao i da će u subotu ujutru biti održana hitna sednica Saveta za bezbednost Francuske.

​„Ovo je odluka pravosudnih organa, ali to je normalno u ovom slučaju jer je svoje najteže zločine on izvršio u Parizu. Naravno da će Salah Abdeslam biti izručen Parizu i da će francusko pravosuđe razmatrati njegov slučaj“, rekao je Jambon za televizijski kanal RTL. 

Šef belgijske diplomatije Didje Rejnders je rekao da će belgijske vlasti na francuski zahtev odgovoriti pozitivno, „što je moguće brže“. 

Kako je ranije saopšteno, u operaciji specijalnih policijskih snaga uhapšen je glavni osumnjičeni za terorističke napade prošlog novembra u Parizu Saleh Abdeslam, koji je ranjen u nogu i uhapšen u briselskoj oblasti Molenbek. 
Mediji su preneli i da su tokom operacije u naselju Molenbek, koje naseljavaju pretežno migranti, odjeknule dve snažne eksplozije. Naveli su da je moguće da je reč o eksploziji koju je izazvao samoubica, ali i o eksplozivu koji je upotrebila policija da bi navela osumnjičene da izađu. Moguće je da i da je stan bio miniran. 

​Potraga za Abdeslamom trajala je oko četiri meseca. Tražile su ga francuska i belgijska policija.

© AP Photo / DIRK WAEM / BelgaPolicajci zauzimaju poziciju na mestu pucnjave
Policajci zauzimaju poziciju na mestu pucnjave  - Sputnik Srbija
Policajci zauzimaju poziciju na mestu pucnjave

Mesto na kojem se krio Abdeslam pronađeno je zahvaljujući istrazi u drugoj oblasti Brisela, Foreu, prošlog utorka. Tada je policija pretražila stan za koji se verovalo da je prazan, ali je zločinac na pripadnike snaga bezbednosti otvorio vatru. Tokom policijske operacije on je ubijen, a njegovi saučesnici su uspeli da pobegnu. Mediji navode da je jedan od begunaca bio Abdeslam. 

​Ranije ove nedelje specijalne belgijske snage ubile su Alžirca Muhameda Belkaida, koji je u zemlji boravio ilegalno. Kako je kasnije saopšteno, kod njega su pronađeni zastava DAEŠ-a i salafistički priručnik.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala