Prodi: Rusija i Evropa da se vrate saradnji (video)

© Sputnik / Grigorij Sisojev / Uđi u bazu fotografijaRomano Prodi
Romano Prodi - Sputnik Srbija
Pratite nas
Rusija i Evropa moraju pronaći način da prevaziđu nesuglasice i vrate se dugoročnom cilju saradnje koja je za njih jedini održiv strateški put, ocenio je bivši predsednik Evropske komisije i nekadašnji italijanski premijer Romano Prodi.

„Verujem da je i Rusiji i EU potrebno da se vrate saradnji“, rekao je Romano Prodi za televiziju RT i dodao:

„Ako to ne uradimo protraćićemo našu budućnost.“

Na pitanje zašto se održavaju sankcije protiv Rusije, iako se sporazum o miru u Ukrajini uglavnom poštuje, Prodi je rekao da je oduvek smatrao da sankcije nanose štetu obema stranama, ali da je ukrajinski problem stvorio napetost u Evropi i mnoge podele među evropskim zemljama.

„Moje je mišljenje da će biti teško okončati ih brzo, ali da moramo da počnemo (taj proces) kako bismo imali mogućnost da okončamo sankcije sredinom godine, pre leta. Ali to nije lako jer sa jedne strane imate Italiju, Mađarsku i neke druge zemlje koje dele takvo mišljenje. Sa druge strane, imate negativno mišljenje baltičkih zemalja, Poljske. Mislim da nam je potrebno snažno nemačko posredovanje u toj oblasti kako bi se pronašao potreban kompromis“, naveo je Prodi.

Sedište EU u Briselu - Sputnik Srbija
EU pozvala zemlje UN da se pridruže sankcijama protiv Rusije

Povodom poziva na priključenje antiruskim sankcijama koji je šefica diplomatije EU Federika Mogerini uputila zemljama–članicama UN, bivši predsednik Evropske komisije rekao je postoji čitav spektar različitih mišljenja o tom pitanju.

„Izneo sam lično mišljenje da sankcije nisu koristan instrument za uspostavljanje mira u Ukrajini, ali njega ne dele svi“, rekao je Prodi, objasnivši da je Mogerinijeva dužna da izrazi preovladavajuću odluku evropskih zemalja.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala