Legendarna Koko Šanel bila špijunka nacističke Nemačke

© Wikipedia / Hal VaughanKoko Šanel
Koko Šanel - Sputnik Srbija
Pratite nas
U dokumentima francuske tajne službe navodi se da je Koko Šanel bila registrovana kao agent Abvera, ali istoričari smatraju da ona to možda nije ni znala.
Marš u Rigi - Sputnik Srbija
Letonski nacisti marširaju Rigom (video)

Poznata francuska dizajnerka Koko Šanel bila je agent nemačke obaveštajne službe Abver za vreme Drugog svetskog rata, saopštila je agencija AP, pozivajući se na dokumenta iz arhiva francuske tajne službe objavljenih juče.

Dosije sa imenima hiljada nacističkih agenata čuvao se godinama u zamku Vensen, istočno od Pariza. U njemu se nalazilo ime i Šanelove. Poznato je da je ona 1942-43. godine bila ljubavnica i agent barona Hansa Gintera fon Dinklagea koji je bio ataše u Ambasadi Nemačke u Francuskoj.

Prema mišljenju Frederika Kuginera, odgovornog za čuvanje arhiva, dizajnerka se smatrala agentom nemačke obaveštajne službe, ali da možda sama nije znala za to. Ipak, prema drugim podacima, iza Koko Šanel stoji više od deset uspešno izvedenih špijunskih misija.

Koko Šanel, poznata francuska dizajnerka, koja je preokrenula svet ženske mode, uvodeći mnoge elemente tradicionalne muške garderobe. Koko se u dizajniranju odeće vodila principima raskošne jedinstvenosti.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala