Rusija: Postoji šansa za izgradnju gasovoda „Južni tok“

© Sputnik / Vladimir Fedorenko / Uđi u bazu fotografijaVladimir Čižov
Vladimir Čižov - Sputnik Srbija
Pratite nas
Ambasador Rusije pri EU Vladimir Čižov poručio je da šanse za nastavak projekta izgradnje gasovoda „Južni tok“ i dalje postoje, i to sa stanovišta potražnje EU za ruskim gasom.

„Videćemo u kojoj meri će zemlje učestvovati u tom projektu i da li će Evropska komisija biti zainteresovana“, rekao je Vladimir Čižov.

On je istakao da u Evropskoj uniji postoje različite snage koje se različito odnose prema projektu „Južni tok“, od čije izgradnje je Rusija odustala u decembru 2014. pošto se Evropska unija protivila da isto pravno lice bude i vlasnik gasovoda i distributer gasa.

Vladimir Čižov - Sputnik Srbija
Obnavljanje projekta „Južni tok“ moguće, i to uskoro

„Neke zemlje iskreno žale za njim, dok su druge preokupirane primarnim zadatkom smanjenja zavisnosti od energetskog snabdevanja iz Rusije, povremeno je smanjujući do apsurda“, rekao je Čižov.

On je istakao da ne bi pokušao da osujeti budućnost „Južnog toka“ i drugih infrastrukturnih projekata u Evropi.

„Rusija je spremna da isporučuje energetske resurse evropskim zemljama u obimima u kojima su spremne da kupe“, rekao je Čižov.

Ruski list „Izvestija” je u januaru preneo da su pregovori između „Gasproma“, ruskih i bugarskih vlasti o „Južnom toku“ obnovljeni odmah pošto je Moskva otkazala izgradnju „Turskog toka“ zbog pogoršanja odnosa s Ankarom pošto su ruski vojni avion oborile turske snage.

Zvanična Moskva je opovrgla te navode, dok je Evropska komisija ponovila da „Južni tok“ može biti izgrađen samo ako se ugovori potpisani s ruskom kompanijom „Gasprom“ preispitaju.


Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala