Francuski kandidat: Ukoliko pobedim na izborima, ukidam sankcije Rusiji

© AP Photo / REMY DE LA MAUVINIERENikola Dipon Enjan
Nikola Dipon Enjan - Sputnik Srbija
Pratite nas
Poslanik francuskog parlamenta i kandidat za sledećeg predsednika Francuske iz desničarske partije „Ustaj, Francusko“ Nikola Dipon Enjan kaže da će se, ukoliko pobedi na izborima, zalagati za tešnje odnose i intenzivniju saradnju sa Rusijom.

Dipon Enjan, koji je u utorak objavio svoju kandidaturu, veruje da će ući u drugi krug predsedničkih izbora, a u intervjuu za televiziju „TF1“ objasnio je kakvu će politiku voditi ako bude izabran.

„Odmah ću ukinuti sankcije, neću uopšte u tome da učestvujem. Neverovatno je da predsednik Francuske Fransoa Oland nagrađuje ordenima Počasnih legiona kralja Saudijske Arabije, koji je sprovođenjem smrtnih kazni obezglavio 70 ljudi, dok sa ruskim predsednikom razgovara kao sa nekim sa kime je nemoguće sarađivati“, naglasio je Enjan.

Bivši francuski predsednik Nikola Sarkozi na Međunarodnom sajmu poljoprivrede u Parizu - Sputnik Srbija
Sarkozi: Smeniti Olanda i ukinuti sankcije Rusiji

On se, kako je rekao, zalaže za tešnje odnose sa Rusijom, dok to ne znači da je sa saglasan sa politikom te zemlje, već da ruskog predsednika treba poštovati isto kao i predsednike dugih zemalja.

„Mnogo toga mi moramo izgraditi zajedno sa Rusijom. U mnogim stvarima se dopunjujemo, jer pripadamo istoj civilizacijskoj kulturi. Sa Rusijom moramo da sarađujemo ne kako bi isključili SAD iz ostalih pitanja, već zato što kao zemlja imamo pravo da sarađujemo sa onim sa kime želimo“, istakao je francuski političar.

Enjan je dodao da je neophodno sarađivati sa Rusijom i u vojnoj sferi, jer sve što se događa u Ukrajinu su uzaludne stvari: „To će proći, jer Rusija, kao i Francuska ostaće večno, a sva ta politika potčinjenja će veoma brzo iščeznuti“.

Francuski političar je u intervjuu za lokalnu televiziju kritikovao i politiku NATO-a rekavši da ona nema nikakvog smisla.

„Moja pozicija je veoma jasna – postojanje NATO-a više nema smisla. Meni je žao što nije ispunjena obaveza prema Rusiji u vidu neširenja vojnog prisustva u bivšim republikama Sovjetskog Saveza. To je bila naša obaveza prema Rusiji, jer smatram da svi treba da sarađuju a ne da se vraćamo na Hladni rat. Neprijatelj je DAEŠ, Islamska država! Ne treba zbunjivati narod ko je neprijatelj“, zaključio je on.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala