Očaj 15 hiljada izbeglica — blato, prljavština i bolesti

© AFP 2023 / Dimitar DilkoffMigranti u redu za hranu u improvizovanom prihvatnom centru na grčko-makedonskoj granici, u blizini sela Idomeni
Migranti u redu za hranu u improvizovanom prihvatnom centru na grčko-makedonskoj granici, u blizini sela Idomeni - Sputnik Srbija
Pratite nas
U Idomeniju, pograničnom mestu na grčkoj strani granice sa Makedonijom, sve je više bolesnih migranata koji već nedeljama žive po hladnom vremenu nedovoljno obučeni u blatu i bez dovoljno hrane, objavio je skopski portal Telma.

Zato im pored hleba, humanitarne organizacije sada dele i dnevnu medicinsku terapiju.

„Beda grčke strane granice je nemerljiva. Migranti su suočeni sa zatvorenim graničnim prelazima, što je nenadano ugasilo sve njihove snove o životu u Zapadnoj Evropi“, navodi ovaj portal.

Ipak, većina njih, kako se navodi, prkosi uslovima i ne namerava da napusti Idomeni. Drugi pak traže utočište povlačeći se ka Atini.

Improvizovno prihvatilište za izbeglice u blizini grčko-makedonske granice na prelazu Idomeni - Sputnik Srbija
Krah izbegličkog sna u Evropi

U Idomeniju, kako se navodi, nije bilo pokušaja da se poboljšaju uslovi života migranata, a i kada se nešto uradi nema vidljivih rezultata. Šatori su i dalje u blatu, smeće je svuda, a broj ljudi je i dalje isti — 15.000.

Podseća se da su grčke vlasti saopštile da je migrantima obezbeđen smeštaj u organizovanim kampovima u Atini i Solu, ali ni nedelju dana nakon te odluke ništa nije urađeno u smislu njihovog transfera.

Neizvesno je kakva će biti njihova sudbina s obzirom na to da migranti odbijaju da napuste kamp u Idomeniju, a samo mesto nije pogodno za duži boravak, navodi skopski portal.    

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala