Bela kuća: Rusija treba da bude konstruktivna u pregovorima o Siriji

© AP Photo / Andrew HarnikBela kuća u Vašingtonu, SAD
Bela kuća u Vašingtonu, SAD - Sputnik Srbija
Pratite nas
Konstruktivna uloga Rusije neophodna je u pregovorima o Siriji kako bi oni rezultirali uspehom, izjavio je portparol Bele kuće Džoš Ernest.
Državni sekretar SAD Džon Keri - Sputnik Srbija
Keri sledeće sedmice stiže u Moskvu

„Videli smo pozitivne namere Moskve koje se tiču saradnje sa međunarodnom zajednicom, kako bi se nastavio politički dijalog i postigle političke promene u Siriji“, rekao je on.

Bela kuća je pozitivno ocenila odluku Rusije o povlačenja svojih trupa iz Sirije.

„Sinoć je Moskva javno priznala da su politički pregovori i uspešna politička transformacija u interesima svih zemalja regiona, kao i Rusije i SAD“, istakao je Ernest.

Primirje se sprovodi bolje nego što je očekivano

Vazdušno-kosmičke snage Rusije - Sputnik Srbija
Zapadni mediji o povlačenju ruske avijacije iz Sirije: Sjajan taktički potez

Situacija u Siriji se nakon uvođenja primirja značajno popravila, a realizacija režima prekida vatre odvija se bolje od očekivanog, izjavio je Ernest.

„Postojalo je mnogo skepticizma među predstavnicima svetske zajednice oko realizacije primirja u Siriji. Problemi su postojali, dešavala su se kršenja, ali generalno gledano, situacija je daleko bolja nego što su mnogi očekivali“, naglasio je on.

Prema oceni Bele kuće, značajno se umanjio broj vazdušnih napada protiv strana koje su prihvatile primirje, što će doprineti realizaciji političkog dijaloga u Ženevi.

Situacija u Siriji - Sputnik Srbija
Rusija obavestila SAD o narušavanju primirja u Siriji

Pentagon: Poslednji napadi Rusije isključivo protiv DAEŠ-a

Poslednji vazdušni napadi ruske avijacije u Siriji bili su usmereni protiv terorističke organizacije DAEŠ, izjavio je portparol Pentagona Piter Kuk.

„Većina napada bila je usmerena protiv pozicija terorista. Ne mogu konkretno da kažem gde su napadi vršeni, ali fokus je bio na pozicijama terorista, a ne sirijske opozicije“, rekao je on.

Pentagon je u više navrata optuživao Rusiju da je većina vazdušnih napada uperena protiv sirijske opozicije a ne protiv DAEŠ-a.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala