Lavrov: Cilj je postignut, sirijska vojska je ojačala

© Sputnik / Sergeй Gunjejev / Uđi u bazu fotografijaSergej Lavrov
Sergej Lavrov - Sputnik Srbija
Pratite nas
Odluka o prekidu vojne operacije u Siriji nije doneta kako bi se nekom to svidelo, već zato što je cilj operacije generalno postignut, izjavio je ruski šef diplomatije Sergej Lavrov.

„Naša odluka o delimičnoj obustavi vojne operacije, koju su naše vazdušne snage sprovodile na zahtev sirijskog predsednika Bašara el Asada, doneta je jer zadatak da se ojačaju mogućnosti sirijske vojske kako bi se suprotstavila terorizmu generalno ispunjen“, rekao je on.

MIP Rusije - Sputnik Srbija
Rusija: Povlačenje vojske nema veze sa ukidanjem sankcija

Pored toga, kako je rekao, uspeh operacije se ogleda i u tome što je sirijska armija uspostavila kontrolu na glavnim strateškim položajima, dok je teroristima nanesen težak udarac.

Lavrov je istakao da je glavno polazište Moskve da se poštuju interesi sirijskog naroda i celokupnog bliskoistočnog regiona, ali i interesi međunarodne zajednice u borbi protiv terorizma.

„Uspostavljena je dobra osnova kako bi se operacija u svim tim pravcima nastavila – da se konačno pobedi DAEŠ, Nusra front i druge terorističke grupacije, da se reše humanitarni problemi u Siriji, kao i da se konačno uspostavi politički proces u zemlji“, ocenio je on.

Rusija i SAD uspostavili dobru vojnu saradnju

Aviobaza Hmejmim - Sputnik Srbija
Ruski avioni napuštaju Siriju, prva grupa stigla u Rusiju (video)

Rusija i SAD su za vreme vojne operacije u Siriji uspostavili veoma dobru vojnu saradnju, izjavio je Lavrov.

„Uspostavljeni su veoma solidni kontakti između ruske i američke vojske. Mi smo jako dugo radili na tome, a trenutno se odvija veoma profesionalna saradnja između vojnih specijalista, pogotovu kada je reč o sprovođenju primirja“, rekao je ministar.

Lavrov je istakao da Moskva računa na to da će svi napori Rusije, počev od pregovora Međunarodne grupe za Siriju u Beču, zatim u Njujorku i Minhenu, koji su rezultirali početkom pregovora u Ženevi, poslužiti kao stimulans svim zapadnim i regionalnim partnerima da utiču na sirijsku opoziciju kako bi nastavila da se ponaša konstruktivno.

„Nadamo se da će i predstavnici Damaska, kao i delegacija sirijske opozicije zanemariti lične interese i ambicije i pronaći zajednički jezik kako bi se rešila kriza u Siriji“, dodao je Lavrov.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala