Lazanski: Povlačenje ruske vojske iz Sirije je diplomatski potez (audio)

Lazanski: Povlačenje ruske vojske iz Sirije je diplomatski potez
Pratite nas
Najava o povlačenju ruskog vojnog kontingenta iz Sirije je diplomatski potez ruskog predsednika Vladimira Putina u cilju konsolidacije i napretka mirovnog procesa u Siriji, smatra kolumnista i vojni analitičar lista „Politika“ Miroslav Lazanski.

On je za Sputnjik rekao da još uvek nije poznato koji je to deo vojske koji će se povući iz Sirije, pogotovu ako se uzme u obzir da je Moskva saopštila da će avio-baza Hejmim i pomorosko uporište Tartus ostati tamo gde jesu.

„Kada se sagleda situacija sa terena, ruska avijacija ne leti već 10 dana, što je u skladu sa dogovorom koji je potpisan u Ženevi, tako da je ovo fin diplomatski potez koji nudi opciju novih dogovora između Moskve i Vašngtona“, istakao je Lazanski.

On takođe nije isključio mogućnost da su Rusija i SAD već postigle neki tajni dogovor, što je moglo da utiče da ruski predsednik naredi povlačenje ruske vojske iz Sirije.

Predsednik Ruske Federacije Vladimir Putin - Sputnik Srbija
Putin naredio povlačenje ruske vojske iz Sirije (video)

Govoreći o uticaju na druge zemlje, Lazanski je istakao da ovaj potez Moskve šalje signal Turskoj da će ostati usamljena i izbačena iz igre ukoliko nastavi da vrši vojne akcije na sirijskoj teritoriji.

„Što se tiče DAEŠ-a, ta teroristička organizacija nije vojno poražena i ostaje u igri. Sad je pitanje kako će oni nastaviti da se ponašaju. Sa druge strane, ovo može biti signal sirijskoj umerenoj opoziciji, koju takođe sponzoriše Zapad, da čvršće krene protiv Bašara el Asada. Ali je takođe poruka i samom sirijskom predsedniku da njegova vojska na kopnu mora mnogo odlučnije da deluje, da pobeda ne dolazi samo iz vazduha uz pomoć ruske avijacije“, rekao je on i dodao da sirijska vojska mora da odradi ključni elemenat rata, a to je zauzimanje Alepa i izbijanje na sirijsko-tursku granicu.

Predsednici Rusije i Sirije Vladimir Putin i Bašar el Asad - Sputnik Srbija
Putin i Asad: Primirje u Siriji smanjilo krvoproliće

Upitan da li će Rusija nastaviti da se bori protiv DAEŠ na drugačiji način, Lazanski je rekao da je za proteklih pet meseci ruska avijacija „izbombardovala sve što je mogla, kada su u pitanju krupniji ciljevi, dok ono što je ostalo je vrlo teško uništiti iz vazduha, a to su položaji unutar velikih gradova, što je direktno povezano sa mogućim velikim civilnim žrtvama“.

On je dodao da u slučaju da DAEŠ iskoristi ovu situaciju i krene u ofanzivu, ruska avijacija zadržava pravo odgovora, budući da baze ostaju tamo gde su.

„I S-400 i lovci Su-35 i lovci-bombarderi Su-34, ali i ratni brodovi ispred sirijske obale — sve to ostaje. Iskreno, ovo je više jedan diplomatski potez dobre volje predsednika Putina i Rusije, nego što će imati neku bitnu odrednicu na samom terenu kada je vojni faktor u pitanju“, zaključio je Lazanski.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala