Poraz stranke Angele Merkel, Nemačka radikalno skrenula udesno

© AFP 2023 / John MACDOUGALL Izbori u Nemačkoj
Izbori u Nemačkoj - Sputnik Srbija
Pratite nas
Demohrišćani (CDU) nemačke kancelarke Angele Merkel pretrpeli su značajne gubitke na izborima koji su održani u tri savezne pokrajine, budući da su poraženi u dve, dok je antimigraciona desničarska Alternativa za Nemačku (AFD) zabeležila istorijski uspeh, prenose nemački mediji pozivajući se na izlazne ankete.

Izbori su održani u tri sasvim različite pokrajine, sa sasvim različitim biračkim telom, navodi „Dojče vele“.

Kancelarka Nemačke Angela Merkel - Sputnik Srbija
Regionalni izbori u Nemačkoj test za Merkelovu

CDU je izgubila u dve od tri države, zabeleživši najniži rezultat u svom uporištu Baden-Virtembergu gde su, sudeći po procenama, pobedili zeleni.

U još jednoj zapadnoj pokrajini Rajni-Palatinatu, premijerka iz Socijaldemokratske partije (SPD) Malu Drajer po svemu sudeći uspela je da ostane na funkciji, pošto je njena partija sa 37,5 odsto u finišu kampanje „dotukla“ CDU, koji je završio s 33 odsto.

U istočnoj pokrajini Saksonija-Anhalt stanje je sasvim drugačije: CDU je ostao najjača stranka, sa 30 odsto podrške, a AFD je posebno profitirao i ući će u pokrajinski parlament sa 22 odsto.

Najveći pobednik izbora je AFD, stranka kojoj je „vetar u leđa“ dala izbeglička kriza i čija je predsednica Frauke Petri čak izjavila da u slučaju nužde treba pucati na izbeglice na granicama.

AFD je nastao pred prošle parlamentarne izbore 2013, tada kao stranka protivnika monetarne unije, ali je ojačao tek nakon što su stranku napustili prvi predsednik i mnogi liberali i preuzeli je desničari i populisti.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala