Brahimi: Trebalo je da poslušamo Rusiju, znali su kako stoje stvari

© AP Photo / Anja NiedringhausLahdar Brahimi
Lahdar Brahimi - Sputnik Srbija
Pratite nas
Konflikt u Siriji mogao je da bude završen još pre četiri godine da je Zapad slušao Rusiju, izjavio je bivši specijalni izaslanik Ujedinjenih nacija za Siriju Lahdar Brahimi.

On je u intervjuu „Al Džaziri“ rekao da je Rusija imala realniji pristup situaciji nego što su to imale zapadne zemlje.

„Smatram da je trebalo da poslušamo Rusiju. Oni su znali kako stvari stoje u Siriji“, rekao je Brahimi.

„Al Džazira“ je podsetila da je Rusija još 2012. godine govorila o potencijalnom odlasku sirijskog predsednika Bašara el Asada sa vlasti, ali da Zapad to nije želeo da čuje.

Borci sirijske opozicije - Sputnik Srbija
Sirijska opozicija: Prelazni period sa Asadom nemoguć

Istovremeno, Bahrimi je ocenio da u sirijskom konfliktu nema dobre strane i optužio zapadne muslimanske zemlje da su zanemarili interese samih Sirijaca.

„Ceo svet je izdao Siriju, ne samo muslimanske zemlje. Šta su učinili Amerikanci? Francuzi, Britanci? Niko nije pomogao Sirijcima“, rekao je on.

Kada je reč o primirju, Bahrimi je pozitivno ocenio što se režim prekida vatre poštuje u celini i izrazio nadu da će to dovesti do realnog početka sirijskih pregovora u Ženevi.

Svetske sile su 27. februara postigle sporazum o obustavi vatre u Siriji koji se tiče vladinih snaga i pripadnika oružane opozicije. Sporazum se ne odnosi na teritorije pod kontrolom DAEŠ–a i Nusra fronta, terorističke organizacije povezane sa Al Kaidom, koje su zauzele više od polovine teritorije Sirije. 

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala