Ankara: Najmanje 34 mrtvih, 125 ranjenih (video, foto)

© AFP 2023 / EROL UCEMTeroristički napad u Ankari
Teroristički napad u Ankari - Sputnik Srbija
Pratite nas
Premijer Turske Ahmet Davutoglu sazvao je hitnu sednicu Saveta za bezbednost povodom terorističkog napada u Ankari, u kojem su poginula najmanje 34, a ranjeno najmanje 125 ljudi. Devetnaestoro je u veoma teškom stanju, saopštilo je Ministarstvo zdravlja Turske.

„Tridesetoro ljudi poginulo je na mestu, četvoro je umrlo u bolnici. Pretpostavljamo da su među poginulima i jedan ili dvojica terorista-samoubica. Ranjeno je 125 ljudi, oni se nalaze u 14 bolnica. Devetnaest ranjenih je u teškom stanju, a sedmoro je na operacionom stolu“, rekao je ministar zdravlja novinarima. 

Vlasti Turske će verovatno već u ponedeljak moći da saopšte ime organizacije koja je odgovorna za teroristički napad u Ankari, rekao je ministar unutrašnjih poslova te zemlje Efkan Ala. 

„Danas na stanici javnog prevoza u Ankari eksplodirao je minirani automobil. Već u rukama imamo ozbiljne dokaze. Prvi rezultati istrage verovatno će se pojaviti već sutra, moći ćemo na osnovu istrage da imenujemo organizaciju koja je umešana u ovaj teroristički napad“, rekao je Efkan Ala. 

Agencija Rojters je ranije, pozivajući se na izvor u organima bezbednosti Turske, saopštila da bi za napad mogla da bude odgovorna Radnička partija Kurdistana.

Eksplozija se dogodila u kasnim popodnevnim satima na autobuskoj stanici nedaleko od raskrsnice Gjuven park u samom centru turske prestonice, u trenutku kada je na njoj bilo mnogo ljudi. Minirani automobil eksplodirao je između dva autobusa, a napad je klasifikovan kao teroristički, preneo je televizijski kanal NTV.

Potpuno je izgoreo jedan gradski autobus, gori nekoliko automobila. Saopšteno je, takođe, da ima mnogo ranjenjih. 

​NTV, takođe, prenosi da se teroristički napad dogodio u blizini jedne od kancelarija premijera Turske. Mesta nesreće udaljeno je oko 200 metara od kancelarije šefa turske vlade.

Vladimir Putin - Sputnik Srbija
Putin osudio teroristički napad u Ankari

Policija je opkolila mesto nesreće, gde pristižu vozila hitne pomoći i vatrogasne jedinice koje se bore s vatrom. Centar prestonice je potpuno zatvoren, grad nadleću policijski helikopteri. Stručnjaci za eksploziv istražuju mesto nesreće.

U toku je hitna sednica Saveta za bezbednost Turske koju vodi premijer zemlje, uz učešće načelnika turskog generalštaba.

„Bomba je, očigledno bila postavljena u automobil u stambenoj četvrti u samom centru Ankare. Mnogo je žrtava, mnogo automobila gori. Jedan automobil je potpuno izgoreo. Sve se to desilo u trgovinskoj četvrti u kojem ima veoma mnogo ljudi“, ispričala je za RT novinarka Onur Burčak Beli. 

„Prolazio sam pored mesta gde se dogodila eksplozija. Žrtava je mnogo, ne znam tačno koliko. To se dogodilo nedaleko od autobuske stanice u centru grada. Eksplozija je mnogo jača od one koja se dogodila prošlog meseca“, rekao je jedan od očevidaca za RT.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala