Njujorški tužilac obećava da će nastaviti lov na ruske špijune

© Foto : PixabayTajms skver, Njujork
Tajms skver, Njujork - Sputnik Srbija
Pratite nas
Glavni tužilac za Južni okrug Njujorka Prit Bharara izjavio je da će vlast nastaviti da lovi špijune, nakon što je državljanin Rusije Jevgenij Burjakov priznao da je bio umešan u obaveštajni rad za potrebe ruskih vlasti.
Džejms Bond - Sputnik Srbija
Srpski Džejms Bond — špijun koga su svi voleli

„Neregistrovani obaveštajni agent koji se prikriva iza zakonitog bankarskog posla skuplja podatke na ulicama Njujorka i razmenjuje šifrovana saopštenja sa ruskim špijunima koji šalju poverljive informacije u Moskvu — to zvuči kao siže iz filmova iz perioda Hladnog rata, ali u stvarnosti Jevgenij Burjakov je danas priznao da je kriv za federalni zločin, jer je učestvovao u takvoj shemi“, izjavio je Bharara.

„Više od dve decenije posle okončanja Hladnog rata ruski špijuni i dalje žele da rade među nama, ali u Njujorku, zahvaljujući radu FBI i tužilaca moje kancelarije, pokušaji nezakonite špijunaže neće ostati neprimećeni. Istraživaćemo ih i voditi kriminalne istrage“, dodao je tužilac. 

Burjakov je priznao da je kriv po prvoj tački optužnice — za udruživanje radi saradnje kao agent inostrane vlade bez odgovarajuće dozvole američkih vlasti. 

Sudija Ričard Berman je naglasio da je reč, pre svega, o radu „pod rukovodstvom i kontrolom Ruske Federacije“. 

Izricanje presude zakazano je za 25. maj, a Burjakovu preti pet godina zatvora.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala