Erdogan zapretio da će ugasiti Ustavni sud Turske

© AP Photo / Burhan OzbiliciPredsednik Turske Redžep Tajip Erdogan
Predsednik Turske Redžep Tajip Erdogan - Sputnik Srbija
Pratite nas
Turski predsednik Redžep Tajip Erdogan kazao je da presuda Ustavnog suda kojom je naloženo oslobađanje iz pritvora dvojice novinskih urednika predstavlja „korak protiv države“ i upozorio je taj sud da bi ponavljanjem sličnih odluka mogao da dovede u pitanje sopstveno postojanje.
Redžep Tajip Erdogan - Sputnik Srbija
Obračun sa medijima — može, ako ste Erdogan

Ustavni sud je prošlog meseca doneo odluku da je pritvaranje Kana Dindara i Erdema Gila, glavnog urednika i šefa redakcije u Ankari turskog opozicionog lista „Džumhurijet“, bilo nezakonito i da je narušilo individualnu slobodu i bezbednost.

Njih dvojica su uhapšena prošlog novembra pod optužbom da su svesno pomagali naoružanu terorističku organizaciju i objavljivali materijal kojim je narušena državna bezbednost.

„Ta institucija (Ustavnog suda), uključujući njenog predsednika i neke članove, nije se uzdržala od donošenja odluke koja je usmerena protiv države i naroda, vezana za konkretni primer jednog od najvećih napada na Tursku u poslednje vreme. Nadam se da Ustavni sud neće ponovo pokušati nešto slično, čime bi otvorio debatu o sopstvenom postojanju i legitimnosti“, rekao je Erdogan na mitingu u gradu Burdur na jugozapadu Turske koji je prenošen uživo na televiziji.

List „Džumhurijet“ je u maju prošle godine objavio fotografije, video–snimke i članak koji je pokazao kako su turski obaveštajni zvaničnici 2014. godine kamionima prebacivali oružje u Siriju.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala