Vučić: Za borbu protiv nepogoda neophodna promena svesti

Pratite nas
Valjda ćemo kao građani da budemo odgovorniji i da više osiguravamo svoju imovinu. To je stvar i vaspitanja i promene svesti o kojoj svi moramo da razmišljamo i to je za nas zadatak na kojem treba da radimo u budućnosti“, zaključio je Vučić.
Vanredna odbrana kod Nebojšine kule u Beogradu - Sputnik Srbija
Rusija ponudila Srbiji pomoć za sanaciju posledica poplave

Srbiju narednih dana očekuju padavine od 60 litara po kvadratnom metru, zbog čega će biti urađena analiza najugroženijih tačaka.    

Takođe će biti održan sastanak operativnog štaba i preduzete sve mere na zaštiti stanovništva, ali potrebno je i da građani razmišljaju o osiguranju svoje imovine, poručio je premijer Srbije Aleksandar Vučić.

Vučić je, odgovarajući na pitanja novinara, istakao da prognoze nisu katastrofične, kao što su zvučale juče, ali da je situacija i dalje veoma problematična.

„Sada očekujem najnoviji izveštaj da vidim koje će tačke i koje reke da budu najugroženije, da bismo tamo, pre svega zbog zaštite stanovništva, mogli da pošaljemo naše jedinice. To ćemo da rešavamo u toku dana, a večeras ili ujutru ćemo imati sastanak operativnog štaba da donesemo konačne odluke“, objasnio je Vučić.

Premijer je zamolio stanovništvo da se disciplinovano ponaša i da poštuje ono što im saopšte državni organi.

Na pitanje da li je saglasan sa izjavom ministra bez portfelja zaduženog za vanredne situacije Velimira Ilića da je za poplave odgovoran Bog, Vučić je odgovorio da ne može da krivi Boga za prirodne nepogode.

„Imate elementarne nepogode, a naše je da uradimo što je moguće više“, rekao je Vučić.

On je istakao da je ponosan na činjenicu da je za vreme aktuelne vlasti urađeno više objekata vodoprivrede nego u prethodnih 40 godina, jer su oni zaštitili i Krupanj, dobrim delom i Obrenovac, donji deo toka Čemernice…

Poručivši da će država nastaviti da radi na preventivi, Vučić se osvrnuo i na neophodnost da se građani osiguraju od bujičnih voda, kao što je to praksa u, kako je rekao, Švajcarskoj, Rumuniji i Bugarskoj. 

„Kod nas kada biste to rekli nekome, linčovali bi vas. Ali, šta da radimo, borićemo se. Vlada će raditi još više i jače. Valjda ćemo kao građani da budemo odgovorniji i da više osiguravamo svoju imovinu. To je stvar i vaspitanja i promene svesti o kojoj svi moramo da razmišljamo i to je za nas zadatak na kojem treba da radimo u budućnosti“, zaključio je Vučić.    

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala