Tači: Ne plašim se specijalnog suda

© AP PhotoHašim Tači
Hašim Tači - Sputnik Srbija
Pratite nas
Nedavno izabrani kosovski predsednik Hašim Tači tvrdi da se ne plaši Specijalnog suda za ratne zločine počinjene na Kosovu, ističući da su on i OVK kršili samo diskriminišuće zakone Slobodana Miloševića.

On je, u intervjuu bečkim dnevnicima „Standard“ i „Prese“, kazao da je uspostavljanjem suda Kosovo pokazalo da poštuje svoje međunarodne obaveze.

„Ceo proces uspostavljanja suda sam ja inicirao, a vođen je i zaključen dok sam bio premijer. Nemam šta da krijem, i u potpunosti podržavam sud“, kazao je on.

Bernar Kušner i Hašim Tači - Sputnik Srbija
Da li će Kušner „presuditi“ Tačiju?

Tači ističe i da je uspostavljanje specijalnog suda mogućnost da se Kosovo i OVK oslobode nepravednih optužbi i spekulacija. On je negirao tvrdnje da je umešan u trgovinu organima, ističući da su ti izveštaji „luda izmišljotina“.

„Mi nemamo šta da krijemo i zbog toga je kosovska skupština usvojila osnivanje specijalnog suda. To sam lično podržao, jer u tome vidim prednost za Kosovo. Time bismo konačno rešili takve optužbe“, objasnio je on.

Na konstataciju da je glavni tužilac novog tribunala najavio da niko neće uživati imunitet i pitanje da li se brine da će bivši članovi OVK i on lično biti na „meti“ suda, Tači je rekao da ne bi trebalo prejudicirati postupke.

„OVK nije prekršila međunarodna pravila. Mi smo samo kršili zakone srpskog vlastodršca Slobodana Miloševića, i na to sam ponosan“, kazao je on.

Komadant OVK Hašim Tači sa pripadnicima te terorističke organizacije na Kosovu 1999. godine - Sputnik Srbija
Tači pred sudom do kraja godine?

Na pitanje da li planira uskoro susret sa predsednikom Srbije Tomislavom Nikolićem, Tači je kazao da će u aprilu u Prištini biti održana ceremonija preuzimanja dužnosti, na koju će pozvati Nikolića.

„Pozvaćemo i druge predsednika regiona, ali i njega. Ja sam se sa njim sretao i na drugim skupovima i događajima, tako da to neće biti ništa nepoznato za Nikolića“, rekao je Tači.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala