Erdogan pita EU: Gde su obećane tri milijarde evra

© AP Photo / Presidential Press Service/Kayhan OzerPredsednik Turske Redžep Tajip Erdogan
Predsednik Turske Redžep Tajip Erdogan - Sputnik Srbija
Pratite nas
Predsednik Turske Redžep Tajip Erdogan kritikovao je Evropsku uniju zbog odugovlačenja isplate tri milijarde evra za prijem izbeglica i izrazio nadu da će se premijer te zemlje Ahmet Davutoglu iz Brisela, sa samita EU—Turska, vratiti s tim novcem.

Lideri 28 zemalja-članica Evropske unije na vanrednom sastanku u ponedeljak u Briselu razmatraju s turskim premijerom zajedničke akcije u borbi protiv migracione krize.

„Potrošili smo na prijem izbeglica deset milijardi dolara. EU obećava podršku u razmeri od tri milijarde evra, ali do sada ih još nije dala. Prošlo je već četiri meseca, a oni i dalje obećavaju. Sada je tamo, u Briselu, Davutoglu. Nadam se da će se odande vratiti s tim novcem“, rekao je Erdogan u Ankari.

Premijer Turske Ahmet Davutoglu - Sputnik Srbija
Turska spremna na saradnju sa EU, ali i na ulazak u EU

Prema njegovim rečima, vlasti Turske spasile su oko 100.000 izbeglica koje su pokušavale da se prebace u Grčku.

Prvi pregovori Davutoglua i njegovih kolega iz EU održani su krajem decembra 2015.

Tada su se lideri dogovorili o zajedničkom planu o borbi protiv migracije, u okviru kojeg se Turska obavezala da će poboljšati uslove za boravak sirijskih izbeglica na svojoj teritoriji i da će se boriti protiv priliva nelegalnih migranata u Evropsku uniju.

EU je obećala da će Turskoj isplatiti tri milijarde evra za prijem izbeglica, da će ubrzati pregovore o prijemu Turske u svoje članstvo, kao i proces ukidanja viza.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala