Tramp i Klintonova vode, ali ko će ući u trku za Belu kuću

© REUTERS / Craig Lassig/Jay LaPreteHilari Klinton i Donald Tramp
Hilari Klinton i Donald Tramp - Sputnik Srbija
Pratite nas
Na unutarstranačkim izborima u četiri američke savezne države Doland Tramp i Ted Kruz ostvarili su po dve pobede, što ukazuje na to da je, uprkos tome što se Tramp smatra favoritom, i dalje neizvesno ko će na kraju osvojiti nominaciju Republikanske stranke na predsedničkim izborima u SAD.
Tajna - Sputnik Srbija
Ko zaista upravlja Amerikom

Rezultati su bili podeljeni i kad je reč o rivalskoj Demokratskoj stranci, budući da je na izborima u tri države Berni Sanders pobedio u Nebraski i Kanzasu, a Hilari Klinton u Luizijani, prenela je agencija AP.

Kruz, aktuelni senator Teksasa, pobedio je na izborima Republikanske stranke u Kanzasu i Mejnu, ocenivši to „manifestacijom prave promene smera“ u kojem se kreće kampanja.

Tramp, koji se i dalje smatra favoritom za kandidaturu republikanaca na izborima, ostvario je pobedu u Luizijani i Kentakiju.

U trci za republikanske delegate, Tramp je ukupno do sada prikupio glasove najmanje 375 delegata, a Kruz 291. Da bi se osvojila nominacija Republikanske stranke za predsednika, potrebno je ukupno 1.237 delegata.

Pristalice Donalda Trampa u predizbornoj kampanji - Sputnik Srbija
Svi protiv Trampa

S druge strane, za nominaciju Demokratske stranke su potrebni glasovi 2.383 delegata. Klintonova je prikupila 1.117, a Sanders 447 glasova, uključujući glasove superdelegata, među kojima su kongresmeni, guverneri saveznih država i zvaničnici stranke koji mogu da podrže kandidata po svom izboru.

Budući da je trka za nominaciju Republikanske stranke, po oceni AP-a, „u haosu“, najistaknutiji članovi te partije traže bilo kakav način da smanje šanse da Tramp postane kandidat za predsednika, pa su tako kandidati republikanaca iz 2008. i 2012. godine, Džon Mekejn i Mit Romni, izrazili strepnju da bi nominacija Trampa mogla da dovede do katastrofalnih rezultata na izborima za predsednika u novembru.

Tramp je na konferenciji za štampu u Vest Palm Biču na Floridi proglasio sebe spremnim za direktnu borbu sa Kruzom i pozvao ostale kandidate da odustanu od trke.

„Voleo bih da se uhvatim ukoštac sa Tedom jedan na jedan. To bi bilo veoma zabavno“, istakao je američki milijarder.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala