Kosovo će od Srbije tražiti ratnu odštetu

© Sputnik / Natalya GrebenyukPanorama Prištine
Panorama Prištine - Sputnik Srbija
Pratite nas
U Briselu će biti formirana trilateralna grupa za raspuštanje paralelnih struktura Srbije, izjavila je šefica prištinskog pregovaračkog tima u briselskim pregovorima sa Beogradom i najavila otvaranje pitanja ratne odštete od Srbije.
Tomislav Nikolić - Sputnik Srbija
Nikolić: Vreme za nacionalni konsenzus u vezi sa Prištinom

Tahirijeva je izjavila da će izbori u Srbiji da odlože proces dijaloga, ali i da je sigurna da će se proces nastaviti.

U to ime Tahirijeva je najavila novu temu za dijalog — ratna odšteta.

„Mi smo javno objavili spisak glavnih tema koje nas brinu, sada dajemo glavne teme. Prva je međudržavna demarkacija granice između dve zemlje, druga je poništavanje svih srpskih paralelnih struktura na Kosovu, što je takođe i osnovni uslov za uspostavljanje udruženja (ZSO). Naravno, ovaj proces počeće kada počnemo izradu Statuta, što još uvek nije započeto. U Briselu će se formirati trilateralna grupa za raspuštanje paralelnih struktura Srbije. Imamo pitanja ratne odštete, kako po pitanju nestalih osoba, tako i povratka penzionog fonda za sve penzionere iz vremena bivše Jugoslavije koji su koristili ove penzije. Nažalost, Srbija je okupirala ove penzione fondove“, izjavila je Tahirijeva.

Edita Tahiri - Sputnik Srbija
Tahiri: ZSO tek posle uklanjanja svih paralelnih struktura

Ona je za „Koha ditore“ rekla da će na red doći i pitanje bankarskih depozita, a onda i pitanje ratne reparacije za štetu koja je, kako je napomenula, napravljena na Kosovu od strane Srbije u svim aspektima, bilo da je u pitanju ljudska šteta, bilo materijalna, kulturna, verska, itd. „Zatim na red dolazi pitanje imovine po principu međunarodne sukcesije. I završetak procesa je uzajamno priznavanje između dve zemlje“ zaključila je Tahirijeva.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala