Beču preti spor sa Briselom zbog izbeglica

© AP Photo / Frank AugsteinStotine izbeglica koji se danima nalaze na železničkoj stanici Keleti u Budimpešta krenulo je danas pešice ka Beču.Oni su pešice krenuli ka Austriji pošto su mađarske vlasti obustavile železnički saobraćaj iz Budimpešte ka Zapadnoj Evropi
Stotine izbeglica koji se danima nalaze na železničkoj stanici Keleti u Budimpešta krenulo je danas pešice ka Beču.Oni su pešice krenuli ka Austriji pošto su mađarske vlasti obustavile železnički saobraćaj iz Budimpešte ka Zapadnoj Evropi - Sputnik Srbija
Pratite nas
Austrijski kancelar Verner Fajman, pred Samit EU o izbegličkoj krizi, najavljuje da Austrija neće odustajati od svojih mera, te smatra da bi Nemačka trebalo da uvede ograničenje na prihvat izbeglica na 400.000.

„Ako se uzme u obzir austrijska gornja granica, mogao bih zamisliti da Nemačka prihvati do 400.000 izbeglica“, objasnio je on u intervjuu bečkom dnevniku „Kurir“.

Fajman ističe da Nemačka mora da odredi broj izbeglica koje je spremna da preuzme iz regiona oko Sirije i Turske.

„Nemačka mora konačno da se izjasni, jer u suprotnom će još izbeglica krenuti u pravcu te zemlje“, upozorio je on.

Migranti u izbeglickom kampu u Idomeniju - Sputnik Srbija
U Grčku može stići još 100.000 migranata

Sve dok se Nemačka ne bude jasno izjasnila, izbeglice će nastaviti da misle da će samo biti propuštane, ukazuje on.

Fajman, povodom kritike koju je Evropska komisija uputila na račun nacionalnih mera Austrije za smanjenje talasa izbeglica, kaže da ne isključuje mogućnost da Brisel tuži Beč zbog kršenja evropskih i međunarodnih sporazuma.

„Ne isključujem pravni spor. Međutim, jedno je jasno — ostaćemo dosledni i nećemo menjati naše odluke“, poručuje on.

Fajman je istakao da je neophodno da se EU upita šta može da se desi u julu i avgustu ako ne bude funkcionisala zaštita spoljne granice EU i bude li se i dalje primenjivalo samo propuštanje izbeglica.

„Milioni ljudi razmišljaju da dođu do nas“, upozorava on.

Fajman je kazao da je stav koji je imao u septembru, da podrži nemačku kancelarku Angelu Merkel u politici otvorenih vrata, bio samo „kratkoročno rešenje“.

Slede dramatične promene na balkanskoj ruti

On je podsetio da je još 6. septembra rekao da je potrebno vratiti se normalnom stanju.

Mere koje je preduzela Austrija, kako kaže, bile su neophodne hitne mere, i bilo bi neodgovorno prema Austriji da se duže čekalo skrštenih ruku na zajedničko evropsko rešenje.

„Ja nikoga nisam odbacivao, već sam uvek dosledno sledio interese Austrije. To je moj zadatak kao šefa vlade“, objasnio je Fajman.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala